Home VestiEkonomija Ovogodišnji deficit Srbije u globalnoj trgovini biće 6% BDP-a?

Ovogodišnji deficit Srbije u globalnoj trgovini biće 6% BDP-a?

by bifadmin

Srbija je među 39 država sveta koje će ove godine evidentirati deficit tekućih plaćanja, za koju je prognoziran deficit od 6% BDP-a, pokazuje analiza Blumberga.

Od 75 država koje je Blumberg uvrstio u analizu stanja tekućih plaćanja, što je najšire merilo trgovine robom i uslugama, ostalih 36 zabeležiće suficit, a najveći od čak 19,6 % bruto domaćeg proizvoda (BDP) očekuje se u Singapuru, za kojim slede naftni izvoznici Kuvajt i Tajvan, dok su na četvrtom, odnosno petom mestu, Norveška i Holandija. Nemačka je tek na osmom mestu Blumbergove liste.

Slovenija će registrovati suficit od 6 % BDP-a, što je pozicionira na visoko 11. mesto, a u suficitu je i Hrvatska i to od 0,8 % BDP-a.

Građanski sukobi, sunovrat cena nafte i usporavanje globalne tražnje za gotovo svim proizvodima, od kafe do mleka, doveli su do toga da veliki broj zemalja sveta registruje gubitke u globalnoj trgovinskoj igri, prema rezultatima ankete koju je sproveo Blumberg i MMF.

Na listi zemalja koje će ove godine evidentirati deficit tekućih plaćanja našli su se i Velika Britanija, Novi Zeland, kao i Sjedinjene Američke Države sa deficitom koji iznosi 2,4 % BDP-a, ali i zemlje pogođene konfliktima, poput Libana, koji će uz projektovani deficit tekućih plaćanja od 13,9 % BDP-a registrovati najlošije rezultate.
Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...