Home VestiEkonomija Srbija daje subvencije od 4 mil EUR za američku firmu NCR

Srbija daje subvencije od 4 mil EUR za američku firmu NCR

by bifadmin

Ministar privrede Željko Sertić potpisao je juče sa američkom kompanijom NCR ugovor o subvencijama u iznosu od 4 mil EUR, na osnovu čega će ova kompanija do 2017. godine zaposliti još 800 radnika u Srbiji.

“Imaćemo kompaniju sa više od 1.400 zaposlenih, koja pruža različite usluge na globalnom nivou. Uz ovu investiciju, Beograd će postati neka vrsta razvojnog centra te firme”, rekao je Sertić novinarima nakon potpisivanja ugovora u Vladi Srbije.

Ministar je precizirao da će se subvencije ovoj firmi isplaćivati u tranšama i da će biti isplaćeno više od 43 miliona za bruto zarade. Država, kako je rekao, daje manje od 10% na tu cifru. Sertić je naglasio da će subvencije doneti veći prihod u budžet po osnovu poreza i zaposliti veliki broj ljudi.

Upitan kako je došlo do zaokreta i da se država ipak odlučila da daje subvencije za investitora, Sertić je odgovorio: “Kada sam izabran za ministra privrede u vrlo kraktkom roku smo se dogovorili da je ipak potrebno obezbediti podsticaje kompanijama koje imaju dobre biznis planove, iako te subvencije služe da se zaposli veći broj ljudi”.

Na pitanje kako će država reagovati ako investitori koji su dobili subvencije ipak otpuste deo radnika, kao što je primer “Gorenja”, koje je dobilo 10.000 EUR po zaposlenom, a otpustilo nekoliko stotina ljudi, ili kompanije “Valy”, koja je subvencionisana sa 2.000 EUR po zaposlenom, a otpustila je njih 200, Sertić je rekao da će država strogo kontorlisati da se sve odredbe ugovora ispoštuju.

“Strogo vodimo računa o svim elementima ugovora, a sarađujemo i sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. U svim slučajevima kada dođemo do saznanja da je ugovor prekršen možemo da aktiviramo garancije koje je firma priložila kako bi dobila subvenciju”, rekao je Sertić.

On je poručio da su investicije korisne za firme koje reinvestiraju i istakao da su kompanije zadovoljne kvalitetom srpskih radnika.

Predstavnik kompanije NCR Rik Makuark, firme koja je za sada u Srbiju uložila 6,4 mil EUR i koja zapošljava ukupno 621 radnika, rekao je da je ovo partnerstvo temelj na kojem ta firma gradi i poboljšava uslove za poslovanje u Srbiji. Prema njegovim rečima, ovaj ugovor je rešenje u korist kako te firme tako države i građana.

Dodelu subvencija je odobrila vladina Komisija za kontrolu državne pomoći.

Izvor: eKapija, Tanjug

Pročitajte i ovo...