Home VestiEkonomija „Treba tražiti garancije od HPK inženjeringa da će Železaru učiniti profitabilnom“

„Treba tražiti garancije od HPK inženjeringa da će Železaru učiniti profitabilnom“

by bifadmin

„HPK inženjering B.V“ iz Holandije će u narednih 18 meseci upravljati Železarom Smederevo. Ovo je američko – slovačka firma registrovana u Holandiji, a predstavljaju je biznismeni Peter Kamaraš i Džon Gudiš.

Kamaraš je vlasnik i osnivač firme koja je dugogodišnji snabdevač Železare sirovinama, a Gudiš je penzionisani rukovodilac US Steel-a, bivši predsednik Nadzornog odbora US Steel-a u Košicama u Slovačkoj, i jedan od potpisnika memoranduma o kupovini Železare Smederevo sa bivšim premijerom Zoranom Đinđićem krajem 2002. godine.

O Pikaru takođe iz Košica, kompaniji čiji je Kamaraš vlasnik i osnivač, ne može se mnogo saznati na internetu. Radojka Nikolić, glavna i odgovorna urednica magazina „Biznis“ i „Ekonometar“ međutim tvrdi da su i Gudiš i Kamaraš ljudi „svetskog formata, međunarodnog profila upravljanja sa iskustvom u ogromnim kompanijama u više zemalja u svetu“.

Posle sklapanja dogovora, naša Vlada je saopštila da će „HPK“ u Železaru uložiti sopstveni kapital vredan 20 miliona dolara. Osim toga, ova kompanija se obavezala da će u kraćem periodu od šest meseci učiniti Železaru profitabilnom i to bez otpuštanja.

Ekonomista Mahmud Bušatlija pak smatra da bi Vlada Srbije trebalo da od HPK inžinjeringa traži garanciju da će moći da naplati štetu ukoliko ta holandska firma ne ispuni obaveze preuzete ugovorom o upravljanju Železarom Smederevo. Po njegovom misljenju stanje na tržištu ne ukazuje da je moguće da Železara Smederevo postane profitabilna za šest meseci jer, kako je istakao, da je to moguće, onda bi to uradio još US Steel.

Pročitajte i ovo...