Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Lični bankrot

B&F reč nedelje: Lični bankrot

by bifadmin

Narodna banka Srbije (NBS) priprema strategiju za rešavanje problematičnih kredita kojom će biti ponuđeno rešenje za proglašenje ličnog bankrota građana, a rok za njeno donošenje je 30. jun 2015. godine. Dakle od jula će građani Srbije, kao i preduzeća koja su u finansijskim problemima, dobijati stečajnog upravnika.

 

Licni bankrot 20 - 26. april 2

 

Bankrot će moći da proglase oni građani koji nisu u stanju da ispunjavaju obaveze prema bankama, poreskoj upravi, javnim preduzećima i ostalim poveriocima. Kada bankrotiraju, oni bi trebalo da dobijaju staratelja koji upravlja njihovom imovinom i prihodima, ostavljajući im novac za životne potrebe ili zakonski minimum, koji iznosi jednu trećinu plate. Sve što nije neophodno, prodaje se radi namirenja duga poveriocima.

Stečajni upravnik će voditi računa i o njihovoj potrošnji, te će osobama koje proglase lični bankrot moći, kao što je već slučaj u Hrvatskoj, da zabrani kupovinu ulaznice za bioskop, cigareta, pa čak i garderobe. Kompletne finansije i imovina dužnika će biti pod njegovom kontrolom. Posao stečajnog upravnika je ne samo da pomogne građanima da otplate svoje dugove, već i da ih nauči da ne zapadnu u nove.

 

Licni bankrot 20 - 26. april 1

 

U zemljama u kojima se ova praksa primenjuje najveći problem je bio određivanje granice za proglašavanje bankrota i iznosa koji treba ostaviti dužniku za život. U Hrvatskoj se na primer bankrot proglašava sa dugom od 3.932 evra a dužnicima se za život ostavlja 100 evra po članu porodice.

U Sloveniji se proglašava lični bankrot ako ne plaćate rate 60 dana, ili tri meseca ne primate platu. Zatim sledi tužba sudu. Sudija proglašava lični bankrot i dodeljuje vam finansijskog staraoca.

U Srbiji još nije donešen zakon koji će regulisati ovu oblast, ali sudeći prema broju zaduženih on će biti primenjiv na veliki deo populacije. Naime, u našoj zemlji je oko pola miliona građana u nekoj vrsti blokade uključujući dug za struju, komunalne usluge, poreze i lizing ugovore. Prema zvaničnim podacima, u ovom trenutku u proseku svaki stanovnik Srbije bankama duguje skoro 900 evra, oko 150.000 je u ozbiljnim finansijskim problemima, dok su banke blokirale račune oko 200.000 građana.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...