Home VestiPolitika i društvo Britanski opšti izbori: Neizvesna trka

Britanski opšti izbori: Neizvesna trka

by bifadmin

Po svoj prilici opšti izbori u Velikoj Britaniji ove godine biće najneizvesniji od kraja Drugog svetskog rata, a glavni uzrok tome je sve veći koalicioni značaj tzv. malih partija, koje su poremetile dosadašnji tradicionalni dvopartijski sistem Laburista i Konzervativaca.

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnenja u Velikoj Britaniji uticaj Škotske nacionalne partije (SNP) i Britanske partije za nezavisnost (UKIP) sve je veći i mogao bi da bude presudan u predizbornoj trci, ali i postizbornom formiranju vlade.

Dve tradiconalno najveće partije, do pre nekoliko godina praktično jedine na sceni, Konzervativna, sa desnog centra, i Laburistička, sa pozicije levog centra, mogu da računaju na oko 30-35% glasačkog tela – podeljeno na ravne časti – i nedovoljno da bi samostalno formirale vladu u slučaju pobede.

Tu na scenu stupaju SNP, UKIP, Zeleni i drugi, sve brojniji, učesnici britanske političke scene, koja posle 70 godina od Drugog svetskog rata, počinje polako ali sigurno da podseća na političke prilike u svim ostalim evropskim zemljama.

Međutim, ono što je najbitnije, glasačka javnost u Britaniji trenutno je duboko podeljena na dve političke opcije među velikim i među malim strankama. Laburisti po pravilu dobijaju više glasova na severu Velike Britanije i Velsu, a konzervativci u Londonu i jugu zemlje.

Opšti izbori biće održani 7. maja ove godine.

Pročitajte i ovo...