Home VestiIT i nauka Efikasnije korišćenje električne energije pomoću LTE tehnologije

Efikasnije korišćenje električne energije pomoću LTE tehnologije

by bifadmin

Kompanija Ericsson, u saradnji sa nemačkim mobilnim operatorom Telefonica i E.ON istraživačkim centrom sa Univerziteta u Ahenu, predstavila je prednosti korišćenja LTE mreže u segmentu kontrole i upravljanja pametnih brojila. Testiranja su pokazala, u kojoj meri su LTE mreže naprednije od postojećih dalekovoda i fiksne mreže, kada je reč o konekciji pametnih brojila i elektro-distribucionih sistema.

Distributeri električne energije, koristeći informacije dobijene od pametnih brojila, mogu da iskoriste da efikasnije upravljaju svojim elektro mrežama, odnosno da integrišu sistem za prikupljanje električne energije iz obnovljivih izvora, kao što su sunčeva energija ili vetar. Takođe, putem LTE mreže, distributeri mogu direktno da pošalju parametre za uspostavljanje novih tarifinih modela, kako bi motivisali korisnike da više koriste energiju iz obnovljivih izvora.

Testiranja su sprovedena uz pomoć Ericssonove LTE bazne stanice, postavljene na E.ON-ovom istraživačkom centru, povezane sa Ericssonovom mrežom Eurolab, koja se nalazi u Ahenu.

Pročitajte i ovo...