Home VestiPolitika i društvo FAO: Treba nam produktivnija poljoprivreda koja troši manje vode

FAO: Treba nam produktivnija poljoprivreda koja troši manje vode

by bifadmin

U 2050. godini na planeti će biti dovoljno vode za proizvodnju hrane za očekivanu populaciju od devet milijardi ljudi, ali ne dobro raspoređene – preterana potrošnja i uticaj klimatskih promena će umanjiti količinu upotrebljive vode u mnogim, a posebno u zemljama u razvoju, piše u saopštenju Organizacije za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija (FAO).

Za 35 godina svetu će biti potrebno do 60%, a u zemljama u razvoju do 100%, više hrane nego danas. Poljoprivreda će i tada, kao i danas, biti najveći potrošač vode. Nedostatak vode mogao bi da utiče na nestašice hrane, na rast siromaštva, kao i na pad standarda farmera, posebno sitnih.

Širom sveta bi trebalo u okviru poljoprivredne proizvodnje smanjiti potrošnju vode, odnosno učiniti ovaj sektor produktivnijim. Ako se to ne uradi u nekim delovima sveta će 2050. biti premalo vode za proizvodnju hrane. Sada se u velikim delovima Južne i Istočne Azije, Severne Afrike i Severne i Centralne Amerike koristi više podzemnih voda nego što se može nadomestiti prirodnim putem. A negde se voda ni ne koristi, jer je veoma zagađena.

Zbog toga je ova organizacija opet pozvala vlade država širom sveta ali i privatni sektor da pomognu da se osiguraju usevi, uzgoj stoke i ribe.

Pročitajte i ovo...