Home VestiEkonomija Imovina Dunav fonda dostigla 10 milijardi dinara

Imovina Dunav fonda dostigla 10 milijardi dinara

by bifadmin

„Dunav dobrovoljni penzijski fond“ (DPF) obeležava osam godina rada sa oko 83.000 članova, imovinom vrednom deset milijardi dinara (40 odsto tržišnog učešća), sa 31.650 jednokratnih isplata u ukupnoj vrednosti od 2,2 milijarde dinara i s redovnom isplatom 124 penzije.

Tim povodom, kompanija je izdala saopštenje u kojem stoji da “članovi Dunav DPF-a mogu da budu zadovoljni jer se njihova imovina tokom 2014. godine uvećala za 11,23 odsto, koliko je iznosila godišnja stopa prinosa. Primetan je i trend uvećanja prosečne uplate, pa ona u 2014. godini iznosi 3.460 dinara”.

U strukturi članstva sa 70 odsto preovlađuju zaposleni u čiju korist poslodavci uplaćuju dopunske doprinose, dok individualnih članova ima 30 odsto, što predstavlja znatan rast učešća fizičkih lica koja iz sopstvenih sredstava štede za starost.

Prosečna starost članova „Dunav DPF-a“ je 46 godina. Zato treba raditi na privlačenju mlađih grupa stanovništva jer što se ranije počne sa štednjom u fondu, to je penzija kvalitetnija.

Pročitajte i ovo...