Home VestiIT i nauka Industrijski sajam u Hamburgu: Vaš novi kolega bi mogao biti robot

Industrijski sajam u Hamburgu: Vaš novi kolega bi mogao biti robot

by bifadmin

Nova generacija proizvodnih robota koji mogu da rade “rame uz rame” sa ljudima zaposlenim u frabrikama izazvala je veliko interesovanje na Sajmu industrije u Nemačkoj. Ovi roboti se veoma razlikuju od svojih prethodnika koji su držani u kavezima ili ograđivani zbog bezbednosti okolnih radnika.

Međutim moderni roboti su kolaborativni. Tako na primer model CR35-iA kompanije Fanuc radi u fabrikama zajedno sa ljudima utovarujući predmete težine do 35 kilograma. On se u svakom trenutku može stopirati laganim dodirom ljudske ruke, ali ako za tim nema potrebe može da radi mnogo duže nego ljudi.

Industrija je ovo prepoznala pa prodaja robota iz godine u godinu raste. Prošle godine je, prema računici Međunarodne federacije za robotiku, prodato 225.000 industrijskih robota, što je rast od 27% u odnosu na 2013. godinu. Očekuje se da će sa razvojem kolaborativnih robota njihova prodaja još rasti.

Još jedan ovakav robot bio je atrakcija pomenutog sajma u Hanoveru – YuMi, proizveden u švajcarskoj kompaniji ABB. Njegov naziv je kovanica od skraćenih reči “you and me working together” (ti i ja radimo zajedno). Ovo je robot sa dve ruke, koji u mnogo čemu liči na ljude – ume da uči i ima intuitivno programiranje. YuMi radi sve mehaničke radove, od najsitnijih delova za časovnike do elemenata za proizvodnju tableta i pametnih telefona.

YuMi i CR35-iA imaju konkurenciju. Ono što im je svima zajedničko je da su u odnosu na stariju generaciju industrijskih robota fleksibilniji, lakši za programiranje i bezbedniji za ljude. Čak i kada rade velikom brzinom noseći tešku robu, u slučaju da im se približe ljudi, kamere i senzori koji su im ugrađeni im singaliziraju da treba da uspore ili zaustave rad. Sve ovo ni ne košta toliko puno – YuMi je procenjen na 40.000 dolara.

 

Izvor: CNBC i WSJ

Pročitajte i ovo...