Home VestiEkonomija Intesa Sanpaolo: Turska ključno tržište za rast poslovanja

Intesa Sanpaolo: Turska ključno tržište za rast poslovanja

by bifadmin

 

Međunarodna bankarska grupacija Intesa Sanpaolo (ISP), u čijem sastavu posluje Banca Intesa, otvorila je filijalu u Istanbulu za poslovanje sa korporativnim klijentima potvrđujući svoju posvećenost preduzećima koja grade prisustvo na turskom tržištu, kao i trgovinskim i finansijskim odnosima između Italije i Turske.

Otvaranjem nove poslovne jedinice, ISP, koja je na turskom tržištu već prisutna kroz predstavništvo u Istanbulu, postala je jedina italijanska bankarska grupacija sa direktno operativnom filijalom za korporativne klijente u Turskoj.

„Za ISP otvaranje filijale u Istanbulu predstavlja dugo očekivani povratak tržištu koje je oduvek imalo izuzetan značaj za nas. Nova filijala će omogućiti grupi da donese svoje iskustvo kao globalni partner u pružanju bankarskih i finansijskih usluga, saveta i pomoći preduzećima koja planiraju da stupe na tursko tržište ili prošire svoje poslovanje. Uvereni smo u značaj prisustva na ključnom tržištu za trgovinu i investicije između Evrope, Bliskog Istoka i centralne Azije.“, rekao je Gaetano Mićike (Gaetano Miccichè), generalni direktor i šef Divizije za korporativno i investiciono bankarstvo ISP.

Osnivanjem filijale u Istanbulu ISP će dodatno ojačati svoje globalno prisustvo kroz međunarodnu mrežu Divizije za korporativno i investiciono bankarstvo koju čine četiri centrale u Londonu, Njujorku, Hong-Kongu i Dubaiju koje koordinišu rad filijala, predstavništava i specijalizovanih banaka u 29 zemalja.

Pored toga, filijala će blisko sarađivati sa investicionom bankom grupe, Banca IMI, u domenu strukturnih finansijskih proizvoda, finansiranja projekata i akvizicija, savetodavnih usluga u postupcima spajanja i preuzimanja, prekograničnih transakcija, upravljanja finansijskim rizicima i tržišta kapitala.
„Turska je među primarnim ciljevima svog predsedavanja grupom G20 identifikovala suštinsku ulogu koju mala i srednja preduzeća (MSP) imaju u ekonomiji, kako nacionalnoj tako i međunarodnoj. ISP snažno podržava teme poput optimizacije kreditiranja, posebno u MSP segmentu, i prateću finansijsku regulativu i spremna je da podeli svoje veliko iskustvo u ovoj oblasti sa klijentima u Turskoj u korist bilateralnih odnosa dveju zemalja, kao i međusobne trgovinske razmene i investicionih tokova. Poziv ISP grupi da bude aktivni deo G20, savetodavna grupa za odluke G20, svakako treba tumačiti u tom kontekstu. Filijala ISP u Istanbulu već predstavlja centar ekonomskih tokova između dve zemlje i biće od ključnog značaja za pružanje operativnih znanja u cilju podrške MSP i velikim kompanijama u njihovim aktivnostima“, rekao je Marčelo Sala (Marcello Sala), izvršni potpredsednik Upravnog odbora ISP.

„Turska predstavlja brzorastuće tržište i italijanske kompanije ga posmatraju sa sve većim interesovanjem“, rekao je Gregorio de Feliće (Gregorio de Felice), glavni ekonomista ISP, i dodao da je Italija trenutno treća na listi najznačajnijih trgovinskih partnera ove zemlje, sa udelom od 6,5 odsto. „Planirane su značajne investicije u infrastrukturu – u železnice, puteve, luke, aerodrome, kao i u energiju, životnu sredinu i urbanistički razvoj, što bi trebalo da pripremi teren za dalje jačanje turske ekonomije i očekuje se da Italija uhvati taj talas“, naglasio je on i istakao da se turska vlada fokusira na unapređenje zaštite investitora, kao i na pojednostavljivanje administracije kako bi promovisala poslovne prilike.

Prisustvo Intesa Sanpaolo na turskom tržištu datira još iz 1907. godine kada je Banca Commerciale Italiana (BCI), koja je kasnije pripojena grupi, osnovala Società Commerciale d’Oriente (Comor) za poslovanje na području istočnog Mediterana, uključujući Istanbul kao najznačajniji centar.

Pročitajte i ovo...