Home VestiEkonomija Potpisan memorandum o investiciji nemačke kompanije „Toennies“ u Srbiju

Potpisan memorandum o investiciji nemačke kompanije „Toennies“ u Srbiju

by bifadmin

Vlada Srbije potpisala je danas sa nemačkim proizvođačem mesa „Toennies“ Memorandum o razumevanju za odgoj tri miliona tovnih svinja godišnje u Srbiji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je nakon potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije rekao da je u planu proizvodnja na 20 farmi u Srbiji.

Do sada je postignut dogovor za pet farmi u Banatu, razgovara se o sledećih pet, a 10 farmi će biti dovoljno i za otvaranje klanice, rekao je on tom prilikom i dodao da se očekuje „dramatično povećanje izvoza“ mesa i prerađevina od mesa iz Srbije, smanjenje nezaposlenosti i naglasio da će „Toennies“ sam da prevaziđe celokupnu sadašnju srpsku proizvodnju svinjskog mesa“.

Kompanija „Toennies“ je zainteresovana da, u cilju jačanja svog prisustva na tržištima jugoistočne Evrope, dugoročno investira u Srbiju, kroz izgradnju tehnološki i proizvodno zaokruženih kapaciteta za proizvodnju mesa i proizvoda od mesa, u iznosu od oko 400 mil EUR.

Nemački „Toennies“ je jedan od najvećih proizvođača svinja u Evropi koji godišnje uzgaji oko 17 miliona svinja, ali i oko 400.000 goveda i koja ima obrt veći od pet milijardi evra po godini.

 
Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...