Home VestiEkonomija Predat UPPR Rudarsko topioničarskog basena Bor

Predat UPPR Rudarsko topioničarskog basena Bor

by bifadmin

Rudarsko topioničarski basen (RTB) „Bor“ predao je Unapred pripremljeni plan reorganizacije preduzeća, tako da će, ukoliko bude usvojen, taj dokument kompaniji omogućiti izlazak iz restrukturiranja i rešavanje problema 700 mil EUR dugova, izjavio je u utorak, 14.aprila, generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski i najavio da će ta kompanija postati državno preduzeće.

„Istorijski dug RTB-a dostigao je cifru od 700 mil EUR, a reč je o istorijskom nasleđu, jer je u toj cifri, između ostalog, sadržana vrednost stare topionice u Boru, koja će biti srušena ovih dana, kao i deo koji je ugrađen u Ðerdap, u prugu Bor-Majdanpek, u put Bor-Paraćin, u stanove u kojima Borani i Majdanpečani danas žive. Taj dug, iako je u trenutku nastanka sigurno imao svoje opravdanje, bio je očigledno preveliki balast za proizvodnju koja je tada u kombinatu bakra ostvarivana“, objasnio je Spaskovski.

On je podsetio da proces restrukturiranja, koji je uveden 2004. godine, omogućio je RTB-u zaštitu od poverilaca i ta dugovanja su bila blokirana. „S obzirom na to da RTB Bor poslednjih pet godina posluje pozitivno, smatrali smo da je pravi trenutak da se konačno reše sve njegove obaveze iz prošlosti, a ujedno da se reši i pravni status kompanije“, rekao je Spaskovski.

Zbog toga je RTB Bor, prema njegovim rečima, poštujući odredbe Zakona o privatizaciji, nadležnim organima u zakonskom roku predao Unapred pripremljeni plan reorganizacije preduzeća (UPPR), dokument koji, ukoliko bude usvojen, RTB-u Bor omogućava izlazak iz restrukturiranja.

Spaskovski je obelodanio da je UPPR-om predviđena promena vlasništva nad RTB-om Bor i konverzija duga prema državi u kapital države, objasnivši da će RTB postati državno preduzeće uz potpuno opravdanje, jer mu je osnovna delatnost eksploatacija mineralnog bogatstva (rude bakra, zlata i srebra).

Privrednom sudu u Zaječaru i dvema državnim komisijama predata su 31. marta četiri UPPR-a, za svako preduzeće u okviru „RTB Bor Grupe“ posebno, navela je zamenica generalnog direktora RTB-a za ekonomska pitanja Mirjana Antić.

Prema njenim rečima, pred „RTB Bor“ je sada postupak koji će voditi nadležni sud u Zaječaru, a kompanija će biti suočena sa dve mogućnosti: jedna je stečaj i sve što ide uz to – obustavljanje proizvodnje, prestanak rada nove topionice, pet hiljada ljudi bez posla. „Druga mogućnost je da RTB Bor nastavi da radi i da poverioce namiri na način koji predviđa upravo UPPR. Od većine poverilaca dobijena je neobavezujuća saglasnost na predloženi UPPR i zato je on krajem marta predat sudu na usvajanje“, kazala je Antić.

Izvor: eKapija, Tanjug

Pročitajte i ovo...