Home VestiEkonomija Preko 48 miliona evra plasmana za domaće lizing kompanije u prvom kvartalu

Preko 48 miliona evra plasmana za domaće lizing kompanije u prvom kvartalu

by bifadmin

U prva tri meseca 2015. godine lizing kompanije Srbije uknjižile su preko 48 miliona evra novih plasmana, čime je stabilnost tržišta održana na nivou poslovanja prethodnih godina. Značajan rast prodaje ovaj put je zabeležen u sektoru putničkih vozila, koja su sa 21,9 miliona evra, odnosno 45 odsto udela u tržištu, zauzela gotovo polovinu portfolija lizing kompanija. Ovakav rezultat predstavnici Asocijacije komentarišu kao efekat pozitivnog nastupa lizing kompanija na Sajmu automobila.

“Više godina unazad može se primetiti povećano finansiranje putničkih vozila u prvom kvartalu, što je posledica kvalitetnog nastupa lizing kompanija na sajmovima automobila. Zahvaljujući povoljnijim uslovima finansiranja u odnosu na kredite, većom fleksibilnošću i jednostavnijim procedurama, davaoci lizinga su i ove godine pridobili dobar deo kupaca koji znaju da u ovom periodu mogu po najpovoljnijim uslovima kupiti svoj automobil, što se svakako automatski odrazilo i na statistiku, te u prvom kvartalu skoro polovinu portfolija čine putnička vozila”, objašnjava Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Drugo mesto u ukupnom portfoliju lizing kompanija u prvom tromesečju ove godine zauzela su komercijalna, teretna i ostala vozila, a ukupna vrednost ugovora iznosila je 13,5 miliona evra, te ovaj segment iznosi 28 odsto. Treba istaći da je u prvom kvartalu 2015. godine Asocijacija lizing kompanija Srbije zabeležila snažniji rast finansiranja mašina i opreme, pre svega u proizvodnom sektoru, te je ovaj segment lizinga, sa vrednošću od 12,4 miliona evra, zauzeo četvrtinu tržišta, odnosno 26 odsto.

“Proizvodnja je pokretač razvoja celokupne privrede jedne zemlje, i zbog toga je neophodno na sve načine podsticati proizvodnu delatnost, a lizing je prepoznat kada je preduzećima potrebno finansiranje nabavke osnovnih sredstava. Jednostavno, nepostojanje zahteva za dodatnim sredstvima obezbeđenja, u vidu zaloga ili hipoteka, odgovarajuće kamatne stope, načini i dužina otplate lizing rata odgovaraju proizvođačima i oni se zbog toga odlučuju da modernizuju svoje mašine i opremu koristeći lizing. Zahvaljujući tome što nova oprema preduzeću omogućava poboljšan kvalitet proizvodnje, a potom i kvalitetniji proizvod, nova mašina u stvari sama sebe otplaćuje”, ističe Milenković.

Asocijacija lizing kompanija Srbije napomenula je da je u narednom periodu neophodno uključiti lizing u subvencionisane programe Vlade koji imaju za cilj unapređenje privredne aktivnosti i time ga izjednačiti sa bankarskim kreditima, odnosno obezbediti ravnopravan tretman svih vidova finansiranja. Ovo bi dovelo do povoljnijeg finansiranja od trenutnog, što bi u isto vreme pogodovalo i krajnjem korisniku – privrednim društvima, ali i državi i razvoju lizing kompanija.

Pročitajte i ovo...