Home VestiEkonomija Stabilan promet na Produktnoj berzi baziran na niskim cenama robe

Stabilan promet na Produktnoj berzi baziran na niskim cenama robe

by bifadmin

Osim što je u nedelji za nama cena pšenice zabeležila minimalni pad, izveštaj sa “Produktne berze” u Novom Sadu za period 13.04.-17.04. bi bukvalno mogao da bude identičan sa izveštajem iz prethodne nedelje. Naime, obim prometa, kao i cene kukuruza i soje bili su takoreći na istom nivou kao i u pretodnom izveštajnom periodu. Ova svojevrsna tržišna predvidivost temeljena na uticajnim i na duži rok vrlo stabilnim tržišnim faktorima, daje za pravo konstataciji da ćemo perspektivno imati jedno stabilno tržište roba iz sektora primarnog agrara pozicionirano na relativno niskom cenovnom nivou. To svakako uz prilično lošu i izmonopolisanu tržišnu strukturu srpskog tržišta ne otvara neku veću perspektivu za značajnije trgovanje na organizovanim tržištima kao što je berzansko tržište u Novom Sadu. Promet od 433.840 tona robe za 3,59% je manji nego u prethodnom nedeljnom preiodu, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 9.039.144 dinara, odnosno 14,26% manje nego prethodne nedelje.

Kukuruz i ove nedelje beleži skroman promet, ali pet kupoprodajnih ugovora ipak definišu cenu za koju se može reći da je referentna tržišna cena u ovom trenutku, a ona je u proseku iznosila 17,73 din/kg (16,11 bez PDV), što je, slobodno se može reći na istom nivou kao i prethodne nedelje. Setva kukuruza je startovala, a kako će ne baš optimističke tržišne prognoze uticati na setvenu zastupljenost ove poljoprivredne kulture, videćemo već za nekoliko nedelja.

Cena pšenice je tokom protekle nedelje nuđena od strane prodavaca po cenama između 19,00 din/kg bez PDV i 19,50 din/kg. Realizvana je prodaja po ceni na nivou od 21,12 din/kg (19,20 bez PDV), što statistički predstavlja pad u odnosu na prethodnu nedelju od 1,54%, ali suštinski ovo tržište miruje u okvirima već pomenutog relativno uskog cenovnog raspona, tako da i za tržište pšenice potpuno može da stoji konstatacija o stagnaciji cene.

Soja je takođe bila predmet berzanske trgovine. Postignuta cena od 44,55 din/kg (40,50 bez PDV) identična je ceni iz prethodne nedelje.

 

tabela prodex

PRODEX

Nedeljni promet na „Produktnoj berzi“, po obimu na nivou iz prehodnih nedeljnih izveštaja, doneo je minimalne cenovne oscilacije koje su uslovile takođe minimalne promene indeksne vrednosti PRODEX-a.

Cenovna pomeranja zabeležena su samo na tržištima kukuruza i pšenice. Cena kukuruza je tek za desetak para po kilogramu, viša nego prošlog petka i kreće se na nivou od oko 16,20 din/kg, bez PDV-a. Istovremeno cena pšenice se približila donjoj cenovnoj granici, u okviru višenedeljnog fiksnog cenovnog raspona od 19,00 do 20,00 din/kg, bez PDV-a, beležeći na današnji dan nivo od 19,20 din/kg, bez PDV-a, što je za 0,30 din/kg, niže nego prošlog petka.

Približavanje cene pšenice njenoj donjoj višenedeljnoj granici od 19,00 din/kg, bez PDV-a, uslovilo je i pad indeksne vrednosti PRODEX-a. Taj pad u odnosu na prošli petak, ipak nije toliko izražen usled blagog rasta cene kukuruza i iznosi tek 0,23 indeksnih poena. Na današnji dan indeksna vrednost PRODEX-a iznosi 207,76 indeksnih poena.

SVET

Cene pšenice na svetskom tržištu su u poslednjih nedelju dana oslabile na osnovu pritiska oko poboljšanja vremena za ozime useve, pada izvozne tražnje, kao i slabljenja dolara. Dok su povoljne kiše od velikog značaja u HRW regionuima, Kanzas i Oklahoma su ih već dobili. Crop Progress izveštaj sa početka nedelje, pokazao je pad rejtinga useva na nivo od 42% dobar/odličan (44% prošle nedelje, 34% prošle godine).

USDA-ov izveštaj sa početka nedelje pokazao je stanje završnih zaliha na nivo od 46.4 miliona tona (31.3 miliona tona prošle godine).

U odnosu na prethodnu nedelju majski fjučers na pšenicu jeftiniji je za 7,80%, dok je fjučers na kukuruz jeftiniji za 0,80%.

USDA-ov WASDe izveštaj pokazao je stanje završnih zaliha na nivo od 10.1 milion tona (2.5 miliona tona prošle godine), tako da je stanje na maksimumu u poslednjih osam godina.

Majski fjučers na soju je jeftiniji za 0,56% u odnosu na prošli petak, dok je fjučers na sojinu sačmu na CME u porastu za 0,47%.

U Budimpešti se cena fjučersa na pšenicu pala za 2,48%, dok je fjučers na kukuruz jeftiniji za 1,72% u odnosu na prethodnu nedelju. Majski fjučers na pšenicu u Parizu u posledjnih nedelju dana pao je za 3,55%, dok je kukuruz pao za 0,15%.

Pročitajte i ovo...