Home VestiIT i nauka Toshiba obeležava tri decenije prvog svetskog laptop računara

Toshiba obeležava tri decenije prvog svetskog laptop računara

by bifadmin

Sredinom aprila 1985. Toshiba je lansirala prvi laptop na svetu za masovno tržište – model T1100 koji je prenosivim PC računarima prokrčio put do mesta u „dvorani slavnih“ potrošačkih uređaja koji se danas nalaze u gotovo svakom domu.

Lansiranjem laptopa T1100 na evropskom tržištu, kompanija Toshiba je u aprilu 1985. nagovestila procvat prenosivih PC tehnologija za široku upotrebu.

Osamdesetih godina prošlog veka PC računari su bili stoni uređaji, koji su korisnike „vezivali” za radni sto, kancelariju. Te 85-te, godinu dana posle olimpijada u Sarajevu i Los Anđelesu, godinu pre katastrofe u Černobilju, evropski automobil godine bio je Opelov Kadet, popularna „Suza“. Ta godina se pamti i po kultnom Zemekisovom ostvarenju „Povratak u budućnost“!

Umesto povratka, Toshiba se opredelila za iskorak u budućnost. Lansirala je prvi laptop na svetu na širokom, potrošačkom tržištu.

Šta je sve mogao T1100? Iz današnje perspektive – skromno. Ali, ne zaboravimo, bila je to 1985-ta, i performanse T1100 sa Intel 80C88 procesorom na 4,77 MHz i 256KB RAM memorije, flopi disk drajvom koji je sa 3,5-inčnih disketa učitavao i sam operativni sistem DOS 2.11 u memoriju – nisu bile nimalo naivne.

Po preformansama neuporediv, ali po nečemu vredan koliko i danas – T1100 je nudio tanak i kvalitetan monohromatski LC ekran, uz novorazvijen softver za kontrolu potrošnje struje olovna baterija mogla je da traje skoro osam sati i, konačno – sa svim tim karakteristikama, T1100 je težio samo 4,1 kg, koliko i danas teže robusniji laptopovi.

Bila su tu i pojedina rešenja kojima se industrija vratila nekih 25 godina kasnije, sve u svrhu ekstremne mobilnosti. Jer, i savremeni ultramobilni uređaji kao što su netbukovi ili tableti takođe nemaju klasičan čvrsti disk za skladištenje podataka. U tom smislu, industrija je napravila povratak u budućnost koju je Toshiba započela pre pune tri decenije.

Toshiba traži prvi laptop u Srbiji

Kompanija Toshiba ubrzo pokreće akciju na društvenim mrežama sa ponudom novog laptopa u zamenu za T1100. Iako je u prvih godinu dana prodato 10.000 ovih modela u Evropi, a cena je bila u rangu današnjih 4.000 $, „jugovići“ su verno pratili svetske tehnološke trendove te su očekivanja da će se neki vlasnik javiti u domenu realnih.

Pročitajte i ovo...