Home VestiEkonomija Tržište osiguranja i dalje nerazvijeno

Tržište osiguranja i dalje nerazvijeno

by bifadmin

Osiguranje u Srbiji u poslednjih deset godina ima svega 1,8 odsto udela u bruto domaćem proizvodu (BDP) i dalje je nedovoljno iskorišćen investicioni resurs, ocenjeno je u sredu na skupu o osiguranju u Beogradu.

Ukupna premija osiguranja u 2014. iznosila je 69,4 milijarde dinara, što je 8,4 odsto više u odnosu na 2013.

Premija životnog osiguranja porasla je za 13,8 odsto, odnosno iznosila je 16 milijardi dinara, rečeno je na konferenciji “Tržište životnog osiguranja i investicije u Srbiji”, koju je organizovao list “Danas”.

“Tržište osiguranja odražava privrednu situaciju u zemlji. Za sada ne vidimo mogućnost da se u budućnosti nešto bitnije promeni po tom pitanju, kako se privredni sistem bude razvijao, kako se BDP bude povećavao, prilike će se menjati”, kazala je predstavnica Narodne banke Srbije (NBS) Nataša Vujadin.

Prema podacima NBS, u Srbiji posluje 25 osiguravajućih društava, od kojih se šest bave životnim osiguranjem, devet neživotnim, šest i životnim i neživotnim i četiri su reosiguravajuća društva. U većinskom stranom vlasništvu je 19 osiguravajućih društava, a šest u većinskom domaćem vlasništvu.

Vujadin je dodala da je na predlog NBS i drugih i nstitucija, krajem 2014. godine donet novi Zakon o osiguranju, koji predvidja nove vrste osiguranja.

Ona je istakla da NBS podržava mere države kojima bi se podsticao rast životnog osiguranja u Srbiji.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...