Home VestiEkonomija Viškovi na svetskim berzama utiču na cene robe na Produktnoj berzi

Viškovi na svetskim berzama utiču na cene robe na Produktnoj berzi

by bifadmin

Cene roba iz primarnog agrara su se u proteklih mesec dana stabilizovale na veoma niskom nivou. U ovom trenutku se ne vidi neki uticajan tržišni pokretač koji bi cene značajnije pomerio na veće vrednosti. Proleće uglavnom donosi cenovna pomeranja usled istrošenosti zaliha, neizvesnosti oko prinosa u nastupajućoj ekonomskoj godini itd. Međutim, ova godina se bitno razlikuje od uobičajenih iz prostog razloga što su svetske zaliha žitarica i uljarica toliko visoke, da je već sada jasno da će upravo prelazne zalihe vršiti pritisak na tržištu i posle skidanja useva ovogodišnjeg roda. Promet roba u skraćenoj radnoj nedelji u periodu 06.04.-09.04 iznosio je 450 tona, što je za 8,43% više u odnosu na prethodnu nedelju. Ukupna vrednost robe koja je bila predmet berzanske trgovine je iznosila 10.542.000 dinara, a to je u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje rast od 32,78%.

Pšenica već treću nedelju za redom tavori na cenovnom nivou od 21,45 din/kg ( 19,50 bez PDV). To je potpuno ista cena kao i prethodne nedelje. Čak ni podatak o blagom rastu cene hlebnog zrna na svetskim berzama nije podstakao rast cene ove robe na domaćem tržištu. S obzirom da izvoz pšenice veoma posustaje uticaj međunarodnih tržišta u takvim okolnostima i nije toliko snažan. Međutim, dugoročno posmatrano ukoliko se rast na svetskom tržištu nastavi on će se svakako osetiti i kod nas.

Cena kukuruza je u blagom porastu i u nedelji za nama se zaustavila na prosečnoj vrednosti od 17,71 din/kg ( 16,10 bez PDV), što je za 1,19% više u odnosu na prethodnu nedelju. Ako bismo izolovano posmatrali kretanje cene kukuruza ovogodišnjeg roda, cena u protekloj nedelji je jedna od najvećih zabeleženih od oktobra meseca. Međutim, u odnosu na tačno pre godinu dana, izraženo u dolarskim vrednostima, cena kukuruza je niža za trećinu.

Soja stagnira na ceni od 44,55 din/kg (40,50 bez PDV), dok je suncokretova sačma u padu za 2,98% u odnosu na poslednju zaključenu cenu u prethodnom periodu. Inače cena suncokretove sačme sa 33% proteina iznosila je 27,36 din/kg ( 22,80 bez PDV).

 

tabela sa produktne

 

PRODEX

Ovonedeljni promet na „Produktnoj berzi“ nije doneo ništa novo, u odnosu na prethodnu nedelju, ni kada je u pitanju obim prometa, ni kada su u pitanju cenovni trendovi proizvoda koji se nalaze na berzanskom listingu.

Cene i pšenice i soje su identične onima sa kraja prošle nedelje. Cena pšenice je fiksirana na 19,50 din/kg, bez PDV-a, dok se cena soje već duže vreme kreće na nivou od oko 40,50 din/kg, bez PDV-a.

Početkom nedelje cena kukuruza je nastavila sa uzlaznim prošlonedeljni trendom, dostižući nivo od 16,10 din/kg, bez PDV-a, ali je sredinom nedelje usled apstinencije sa strane tražnje ovaj rast zaustavljen. Istovremeno, cena suncokretove sačme je pojeftinila za 0,70 din/kg, beležeći na današnji dan vrednost od 22,80 din/kg, bez PDV-a.

Dominacija kukuruza u vrednosnoj korpi PRODEX-a i njegov cenovni rast početkom nedelje, imali su presudan uticaj na blagi rast indeksne vrednosti ovog berzanskog pokazatelja. PRODEX na današnji dan beleži indeksnu vrednost od 207,99 poena, što je za 0,61 indeksnih poena više nego prošlog petka.

 

SVET

Nedeljna izvozna prodaja starog roda u SAD-u bila je nivou od 162.100 tona, odnosno kumulativnih 22.9 miliona tona, ili -24% g/g.Prvi zvanični izveštaj o napretku useva, pokazao je da je novi nadolazeći rod pšenice u mnogo boljem stanju od očekivanog, odnosno 44% useva je ocenjeno dobar/odličan, u poređenju sa 35% koliko je bilo u istom periodu prošle godine.

Vlažno vreme nastavlja da ometa setvu kukuruza u južnim delovima američkog kontinenta. Iako su najavljene kiše pogodne za oporavak vlažnosti zemljišta, očekuje se da će setva sporo napredovati u centralnim i istočnim delovima. Nedeljna izvozna prodaja od 406.600 tona, doprinela je kumulativnom izvozu do nivoa od 37.0 miliona tona, odnosno -9% g/g.

U odnosu na prethodnu nedelju majski fjučers na pšenicu je skuplji za 1,47%, dok je fjučers na kukuruz jeftiniji za 0,63%.

U Budimpešti se cena fjučersa na pšenicu skočila za 1,17%, dok je fjučers na kukuruz skuplji za 1,17% u odnosu na prethodnu nedelju. Majski fjučers na pšenicu u Parizu u posledjnih nedelju dana pao je za 1,94%, dok je kukuruz pao za 0,15%.

Pročitajte i ovo...