Home VestiEkonomija Erbas opreznije investira u Britaniju iz straha od izlaska iz EU

Erbas opreznije investira u Britaniju iz straha od izlaska iz EU

by bifadmin

Pobeda Dejvida Kamerona na izborima u Velikoj Britaniji podgrejala je strahove od izlaska ove zemlje iz Evropske unije. Sada je i evropski proizvođač aviona Erbas (Airbus) objavio da će preispitati svoju odluku o investiranju u Britaniju, koja bi posle referenduma 2017. mogla da izabere svoj put.

Pol Kan, predsednik kompanije koja zapošljava 16.000 ljudi u ovoj zemlji kaže da Erbas mora biti konkurentan na međunarodnom tržištu a to mu garantuje ostanak u EU. Naravno, čak i da se desi suprotno, drugi proizvođač aviona u svetu neće odjednom zatvoriti svoje fabrike u Britaniji ali po rečima Kana to bi moglo da napravi problem u pogledu produžavanja radnih dozvola i stvaranja trgovinskih barijera.

„Ne želim slepo da podržavam članstvo Britanije u EU ali smatram da vlasti ove zemlje treba da pokušaju da reformišu Uniju, kako bi bila efikasnija i kako bi nam svima odgovaralo da ostanemo u njoj“, tvrdi Pol Kan.

On nije jedini, mnogi direktori smatraju da bi ostrvska zemlja trebalo da ostane u Uniji, a zvaničnici ove zemlje raspravljaju da li se EU može učiniti „federalnijom“.

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...