Home VestiEkonomija IGB proširuje fabriku u Inđiji i najavljuje zapošljavanje 2.000 radnika

IGB proširuje fabriku u Inđiji i najavljuje zapošljavanje 2.000 radnika

by bifadmin

U cilju jačanja i poboljšanja ekonomskih prilika u zemlji, a u nameri da se privredni subjekti sa prostora Srema detaljnije informišu o mogućnostima, ulozi i značaju komorskog sistema za razvoj privrede i poboljšanje ekonomske situacije u Srbiji, Sremska privredna komora u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizuje danas u Staroj Pazovi sastanak privrednika, predstavnika lokalne samouprave i institucija Sremskog okruga na temu “Modernizacija komorskog sistema“.

Tim povodom, pre sastanka u Staroj Pazovi, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Sremske privredne komore Đorđe Božić sa saradnicima posetili su kompaniju IGB AUTOMOTIVE COMP DOO INĐIJA kao najvećeg i najstabilnijeg poslodavca na teritoriji Srema.

Inače, ova fabrika jedna je od najznačajnijih grinfild investicija u Srbiji i istovremeno dobar primer uspešnog i produktivnog poslovanja, ne samo na lokalnom, već i na regionalnom nivou. Osnovana je 2007. godine od strane kompanije I.G.Bauerhin GmbH iz Nemačke i bavi se proizvodnjom grejača za sedišta, grejača za volane, senzora za okupiranost sedišta automobila, kablova za grejače sedišta, električnih kontrolnih jedinica.

Osnivanjem kompanije zaposleno je 133 radnika i proizvedeno svega 100.000 grejača za sedišta. Već 2008. godine, u godini kada počinje i svetska ekonomska kriza, IGB AUTOMOTIVE COMP DOO INĐIJA proizvodi 1,5 miliona grejača za automobilska sedišta, dobija sertifikat o kvalitetu ISO/TS 16949 i zapošljava još 48 radnica.

Danas, kompanija ima 1320 radnika. U toku 2014. proizvela je više od 10 miliona proizvoda. Proizvodi su namenjeni renomiranim kupcima iz autoindustrije kao što su: VW, Audi, BMW, Mercedes, Škoda, Opel, Nissan i drugi.

Na današnjem sastanku vlasnik ove kompanije Josef Hilmer obratio se prisutnima i objasnio da se sedište kompanije nalazi u mestu Gründau kod Frankfurta, ali da sa još 2 fabrike u Nemačkoj, jednom u Češkoj i proizvodnim pogonom u Inđiji kompanija snabdeva celo evropsko tržište.

„Ponosan sam na to što je učinjeno ovde u Inđiji u poslednjih sedam godina. Godišnje se zapošljava otprilike 200 radnika, tako da trenutno u ovom proizvodnom pogonu radi preko 1.300 radnika. Može se predvideti da će u nekom srednjeročnom periodu ovde biti zaposleno 2000 radnika. Još uvek nov proizvodni pogon je u potpunosti iskorišćen tako da je u planu izgradnja novog dela fabrike u cilju proširenja postojeće“, rekao je Hilmer.

On je rekao da pored proizvodnje IGB planira da u Inđiji proširi razvoj procesa i proizvoda. U te svrhe su zaposlili određen broj inžinjera koji u saradnji sa centralom koncerna i svojim znanjem potpomažu jačanje konkurentnosti kompanije širom sveta.

U razgovoru sa Čadežom i Božićem istaknuta je neophodnost dalje saradnje, intenzivnije komunikacije i aktivnog učešća kompanije IGB u komorskom sistemu kako u smislu postojećeg iskustva, tako i u vidu edukacije i pružanja podrške manjem i srednjem preduzetništvu.

Tim povodom generalni menadžer kompanije IGB Dalibor Berić izjavio je sledeće:

„Modernizacija i reorganizacija komorskog sistema Srbije po uzoru na komore razvijenih zemalja, pre svega Austrije i Nemačke, na principima efikasnosti, racionalizacije i funkcionalne podele posla, svakako će doprineti kreiranju boljeg ekonomskog ambijenta i većeg interesovanja stranih investitora. Jake ekonomije podrazumevaju i jake privredne komore, koje omogućavaju organizovan kontakt privrednika sa najvišim organima vlasti i uticaj privrede na kreiranje ekonomske politike. U tom smislu, veoma je važna ne samo modernizacija komorskog sistema Srbije, već i neprestana komunikacija sa privrednicima, na osnovu čijeg se iskustva mogu unaprediti postojeći uslovi poslovanja i savladati problemi sa kojima se mi privrednici svakodnevno suočavamo. Sigurni smo da iskustvo kompanije IGB može biti od velikog značaja, kako komorskom, tako i privrednom sistemu u celini“.

Pročitajte i ovo...