Home VestiIT i nauka Nuklearna nauka pomaže hrvatskim voćarima

Nuklearna nauka pomaže hrvatskim voćarima

by bifadmin

Više od 20 miliona muških voćnih mušica sterilisanih radioaktivnim zračenjem pušteno je ove nedelje u dolinu Neretve u Hrvatskoj, u sklopu pilot projekta pomoći poljoprivrednicima da na što je moguće održiviji način uzgajaju voće. Ovo je zajednički projekat Organizacije za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija (FAO) i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji se sprovodi u Hrvatskoj pod nazivom “Tehnika sterilnih insekata”. Njegovo sprovođenje donelo je ovoj regiji rast proizvodnje voća od 20%.

Cilj je bio smanjenje upotrebe pesticida i istovremeno smanjenje broja plodnih mušica. Razlog ovome je činjenica da sredozemna voćna mušica Ceratitis capitata napada i oštećuje preko 240 biljnih vrsta. Ona može da napravi ogromnu štetu na plodovima, pa čak i njihovo potpuno propadanje u roku od 10 dana.

Pošto kupci širom sveta u poslednjih nekoliko godina sve više traže voće uzgojeno uz minimalnu upotrebu pesticida ili bez njih, ovo bi moglo biti rešenje za smanjenje rizika od invazivnih insekata koji ga napdaju.

“Tehnika sterilnih insekata” je u suštini neka vrsta kontracepcione metode kojom se stvaraju velika područja sa vrlo malim brojem insekata štetočina tako što se muške mušice masovno sterilišu ionizirajućim zračenjem i potom puštaju u zaražena područja da bi se parili sa plodnim ženkama ne stvarajući potomstvo.

Tehnika je izvorno razvijena 1950-ih, a u Insect Pest Control Laboratory u Seibendorfu u Austriji je unapređena. Njena prednost nad zaprašivanjem je, između ostalog, što insekti ne mogu razviti otpornost na zračenje kakvu mogu razviti na pesticide.

Pročitajte i ovo...