Home VestiEkonomija Pad cena nafte topi bogatstvo ruskih milijardera

Pad cena nafte topi bogatstvo ruskih milijardera

by bifadmin

Oštar pad cena nafte u svetu imao je veoma negativan uticaj na standard ruskih milijardera koji su se većinom obogatili trgujući ovom sirovinom. Prema najnovijem izveštaju Wealth-X i banke UBS za 2014. godinu ovome su doprinele i međunarodne sankcije koje su nametnute Rusiji zbog pripajanja Krima.

Među svim ruskim bogatašima izgleda da je najviše pogođen Leonid Mikelson, predsednik gasne kompanije Novatek, koji je između marta 2014. i decembra iste godine izgubio oko 7 milijardi dolara, odnosno 40% neto vrednosti svog bogatstva.

Sledi ga Ališer Usmanov koji ima udela u ruskim rudarskim i internet kompanijama, kao i u britanskom fudbalskom klubu Arsenal. On je i većinski akcionar rudarske kompanije Metalloinvest. Usmanov je izgubio 4,5 milijarde dolara, što je gotovo četvrtina njegovog bogatstva.

Ni bogataš Mihail Fridman nije mnogo bolje prošao. Vlasnik investicione firme Alfa Group je u istom periodu izgubio 2,7 imlijardi dolara, odnosno 18% vrednosti svog bogatstva.

Drugi članovi ovog ekskluzivnog kluba su Vladimir Lisin, predsednik kompanije Novolipetsk Steel; Andrej Melničenko, iz rudarskog sektora, Sergej Galicki, osnivač i vlasnik prehrambenog lanca Magnit i mnogi drugi.

Iako je Rusija, kao veliki proizvođač nafte, pretrpela veliki udar zbog pada cene energenata, ni ostale zemlje nisu prošle bez gubitaka. No, u njoj je to u kombinaciji sa još nekim faktorima, veoma uočljivo.

Tržište nafte se u međuvremenu polako oporavlja. Ovim energentom se trguje za 64 dolara po barelu Brent sirove nafte. Ako se ovakav cenovni trend nastavi, Rusija a i njeni bogataši, će imati nove teškoće. Niska cena nafte bi mogla da dovede do usporavanja ekonomije ove zemlje i njenog industrijskog rasta, i u sektorima privrede koji nisu direktno zavisni od nafte.
Izvor: CBNC

Pročitajte i ovo...