Home VestiEkonomija Povoljni dinarski krediti za poljoprivrednike

Povoljni dinarski krediti za poljoprivrednike

by bifadmin

Banca Intesa je počela da odobrava kredite sa subvencionisanom kamatnom stopom namenjene sektoru agrara, koji se realizuju u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine u okviru programa subvencionisanog kreditiranja poljoprivredne proizvodnje u 2015. godini.

Kratkoročni i dugoročni dinarski krediti dostupni su svim nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, zemljoradničkim zadrugama i pravnim licima registrovanim kao poljoprivredna gazdinstva, bez obzira da li su klijenti Banca Intesa ili ne, i mogu se koristiti za ulaganja u stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo i povrtarstvo.

„Aktivno učestvovanje u sprovođenju državnog programa subvencionisanog kreditiranja poljoprivrede je važan aspekt ukupne podrške koju Banca Intesa pruža klijentima u ovom segmentu. U prilog tome govori podatak da smo 2014. godine odobrili oko 1.200 zajmova sa subvencionisanom kamatnom stopom u ukupnom iznosu od oko 920 miliona dinara, odnosno svaki peti subvencionisani kredit koji je realizovan na tržištu. Namera nam je da u skladu sa našom strategijom povećanja ulaganja u agrar budemo među najaktivnijim bankama i u realizaciji ovogodišnjeg programa, pomažući poljoprivrednicima da pod povoljnim uslovima unaprede proizvodnju i povećaju konkurentnost“, izjavio je Darko Popović, član Izvršnog odbora i direktor Divizije za poslovanje sa fizičkim licima i malim biznisom Banca Intesa.

Subvencionisani krediti se odobravaju za ulaganja u obrtna i osnovna sredstva, odnosno kupovinu repromaterijala, stočnog fonda, poljoprivredne mehanizacije i opreme. Zajmovi se plasiraju u maksimalnom iznosu do 5 miliona dinara nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, odnosno do 15 miliona dinara zadrugama, uz period otplate do tri godine i mogućnost korišćenja grejs perioda do godinu dana. Kamatna stopa je fiksna i za kredite za nabavku stoke iznosi 4 odsto na godišnjem nivou, dok je za investicije u ostale grane poljoprivrede 6 odsto.

Kao jedan od vodećih kreditora sektora agrara, Banca Intesa je u 2014. godini poljoprivrednim proizvođačima odobrila gotovo 6.000 zajmova u ukupnoj vrednosti od oko 23 miliona evra. Nastavljajući trend rasta broja i iznosa plasmana koji je zabeležila prethodne godine, Banka je tokom prva četiri meseca 2015. godine podržala poljoprivrednike sa oko 2.400 kredita u kumulativnoj vrednosti od oko 8,5 miliona evra, što predstavlja povećanje od 16 odsto u broju i više od 13 odsto u iznosu u odnosu na isti period 2014. godine.

Pročitajte i ovo...