Home VestiEkonomija Prosečan srpski dužnik banci daje do 70% plate

Prosečan srpski dužnik banci daje do 70% plate

by bifadmin

Prosečan srpski dužnik svakog meseca banci uplati 27.600 dinara za ratu za stambeni kredit, zatim najmanje 2.000 dinara za kreditnu karticu, te minimum 250 dinara za dozvoljeni minus.

S druge strane, prosečna plata iznosi 43.121 dinar, te se prostom računicom dolazi do podatka da dužniku, nakon što izmiri sve mesečne obaveze prema banci, ostane samo 13.271 dinar. Kako preživi s tim novcem do sledećeg meseca, zna samo dužnik.

Podaci Udruženja banaka Srbije (UBS) pokazuju da su građani na kraju aprila ove godine bankama ukupno dugovali čak 45,6 milijardi dinara po osnovu minusa na tekućim računima, oko 35,3 milijarde dinara za kreditne kartice, te 5,2 milijarde po osnovu lizinga. Takođe, u proseku 16% dužnika kasni sa otplatom svojih obaveza duže od 60 dana, što ne iznenađuje, s obzirom na to da realno ljudi u Srbiji zarađuju sve manje. Stručnjaci objašnjavaju da je nekoliko razloga uticalo na povećanje zaduženosti građana.

“S jedne strane, na veću zaduženost je svakako najviše uticao pad standarda, ali su u velikoj meri uticale i promene kurseva valuta. Naime, u poslednje vreme su neke valute imale veći rast u odnosu na dinar nego što je ranije bio slučaj. Zarade građana su pak u dinarima, dok su pretežno uzimali kredite indeksirane u devizama, te su i s te strane u nepovoljnijem položaju”, objašnjava ekonomista Milan Kovačević i dodaje da je u tom pogledu jedino pozitivno što se pojačava trend dinarizacije, te se i štednja i krediti u većoj meri pomeraju u pravcu dinara.

Koliko se standard građana srozao, najbolje govori podatak da je svaki Srbin u proseku banci dužan čak 478 EUR više nego pre devet godina, te duguje ukupno 879 EUR.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...