Home VestiPolitika i društvo Šest razloga zašto treba pratiti britanske izbore

Šest razloga zašto treba pratiti britanske izbore

by bifadmin

Engleski BBC danas navodi zašto će ne-Britancima biti bitan ishod predstojećih opštih izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu.

1. Biće neizvesno: Ukratko. ovo će biti najpodeljeniji opšti izboru u ujedinjenom Kraljevstvu od Drugog svetskog rata. po svoj prilici male stranke će prvi put u poslednjih 70 godina dobiti na značaju, pogotovo u kreiranju postizbornih koalicija sa laburistima ili konzervativcima, čime će britanska politička scena zaličiti na veliku većinu evropskih.

2. Ulog je veliki: Britanija je nuklearna sila sa petim po veličini vojnim budžetom na svetu i stalna članica UN Saveta Bezbednosti. Međutim, dve velike partije, Škotska nacionalna i Liberalno-demokratska zalažu se za prekid finansiranja Trident nuklearnog vojnog sistema. Takođe, aktuelni premijer Dejvid Kameron je najavio referendum o izlasku iz EU ukoliko pobedi Konzervativna partija, plus tu je i dalje otvoreno pitanje o ostanku Škotske u Kraljevstvu, uprkos nedavnom (veoma podeljenom) referendumu.

3. Evropa skamenjena čeka: Od 1998. godine naovamo godišnja neto migracija u Britaniju inosila je čak 150.000 ljudi. Partija UKIP, koja zasigurno neće pobediti na izborima, ali će se možda pitati u postizbornom periodu, zalaže se za zatvaranje granica, tj. izlazak iz EU. Konzervativci takođe naglašavaju ovo pitanje kao ključno.

4. Značaj za strane investitore: Britanija je prema poslednjim statistikama peta ili šesta ekonomija na svetu, sa Londonom koji je tradicionalni finansijski centar u borbi sa Njujorkom za prvo mesto po značaju. Tokom predizborne kampanje, političke stranke su, osim konzervativaca, uglavnom najavljivale pooštravanje poreske politike prema super-imućnima, a pogotovo onim bogatašima koji dolaze iz inostranstva.

5. Budućnost ekonomije: Britanski rast od 2,6% BDP je bio među najboljim u Evropi, sa niskom nezaposlenošću od 5,6%, u poređenju sa prosekom evrozone od 11,3%. Ali ekonomsko stanje je daleko od idealnog: uvozi se više nego što se izvozi, a deficit u budžetu iznosi čak 87 milijardi funti, odnosno 5,5% BDP. Startegija za rešavanje ovog problema biće od ključnog značaja po okončanju izbora.

6. Desiće se neka velika promena: Navodeći ove prethodne faktore, kao i utiske javnog mnjenja u Britaniji, svi očekuju da će se desiti barem jedna od mogućih nekoliko istorijskih promena: izlazak iz EU, izlazak Škotske, upliv partija koje nisu Konzervativna ili Laburistička, pooštravanje politike prema imigrantima. Birajte.

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...