Home VestiEkonomija Srbija u alarmantnom polju rizika

Srbija u alarmantnom polju rizika

by bifadmin

Američka bonitetska kuća „Dan i Bredstrit“ u majskom izveštaju i dalje svrstava Srbiju u grupu zemalja sa visokim rizikom poslovanja, ocenjujući da su po pitanju dugoročnog ekonomskog potencijala uočljive nove poteškoće u procesu prijema u EU.

Srbija sa ocenom DB5 nalazi se u crvenom, alarmantnom polju rizika i sa Grčkom pripada grupi zemalja sa visokim rizikom, dok niži rejting u regiji ima Bosna i Hercegovina, koja je okarakterisana kao zemlja veoma visokog rizika sa rejtingom DB6, navodi se u saopštenju „Dan i Bredstrita“, uz napomenu da je raspon procenjenih rizika označem ocenama od DB1 do DB7.

U regionu i dalje najveći rejting imaju Slovenija i Hrvatska (DB3), slede Bugarska, Makedonija, Rumunija, Albanija i Mađarska.

U izveštaju američke boniteske kuće, ocenjeno je da su izgledi za pridruživanje Srbine EU i dalje neizvesni, iako je Evropski parlament obnovio poziv za otvaranje pregovora o članstvu, a Evropska komisija uspešno organizovala novu rundu razgovora Srbije i Kosova.

Precizira se da je EU zabrinuta zbog odbijanja Srbije da uvede sankcije Rusiji, kao i učešću u vojnoj paradi u Moskvi.

Novi izveštaji, dodaje se, ukazuju na to da je sprovedeno samo četiri od 17 oblasti navedenih u Briselskom sporazumu, čime se pruža mogućnost članicama EU, kojima nije stalo do članstva Srbije, da mogu da stopiraju dalje pregovore.

„Odlaganje prijema Srbije u članstvo EU može imati negativnih posledica. Kratkoročno, postoji rizik da se izgubi pravi trenutak za neophodne reforme privrede i poslovnog okruženja, koje su već prihvaćene od stanovništva kao uslov za ulazak u EU“, ističu analitičari „Dan i Bredstrita“.

Prema njima, Vlada Srbije bi mogla da odustane od normalizacije odnosa sa Prištinom čime bi se stvorilo trajno žarište sukoba na severu Kosova.

„Još gore od toga, ukoliko bi Srbija odustala od puta ka EU, buduća vlada bi mogla ponovo da otvori pitanje spoljnih granica Srbije i da li srpska država treba da integriše i druge delove Balkana, kao što su sever Kosova ili Republika Srpska. U tom smislu, najava Vlade Republike Srpske da namerava da održi referendum o nezavisnosti u 2018. predstavlja glavni srednjoročni politički rizik za Srbiju“, navodi se u majskom izveštaju najveće svetske bonitetske kuće.

Prema „Dan i Bredstritu“, slabi su izgledi Srbije za kratkoročni ekonomski rast, a predviđen je pad BDP-a za 2015. godinu od 0,2 odsto.

„Vlada je pod velikim pritiskom smanjenja potrošnje kako bi ograničila rast javnog duga i ispunila uslove za kreditnu liniju MMF-a, potrebnu zbog otplate obaveza prema inostranstvu. Moguće otpuštanje radnika i smanjenje plata u javnom sektoru, povećanje poreza i administrativnih cena imalo bi negativan uticaj na ličnu potrošnju. Ukidanje subvencija kako za javne tako i za (odabrane) privatne kompanije smanjilo bi investicije kojima dugo već nedostaju kreditne linije“, ocena je Dan i Bredstrita.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...