Home VestiEkonomija Tržište Arabika kafe najviše zavisi od brazilskog reala

Tržište Arabika kafe najviše zavisi od brazilskog reala

by bifadmin

Prošlogodišnja suša u Brazilu, najvećem proizvođaču kafe, dovela je do rekordnih cena kafe Arabike, pa je cena narasla na 225 centi po funti, koliko je iznosila kafa na međunarodnom tržištu u oktobru prošle godine.

Usledio je, ipak, snažan pad i cena Arabike se proteklih nekoliko meseci stabilizovala na oko 140 centi po funti, pokazuje analiza Sakso Banke.

„Na osciliranje od 160 do najnižih 129 centi najviše je uticao slab brazilski real, pa su i proizvođači zadržali prihode u lokalnoj valuti uprkos padu cene kafe. Hedž fondovi trenutno imaju negativnu poziciju za Arabiku, zadržavanjem kratke pozicije fjučersa na 7800 lotova, što je smanjenje nakon duge pozicije sa 50,000 lotova prošlog oktobra“, kaže Ole Hansen, šef sektora Strategija roba u Sakso Banci i dodaje da bi svaka promena u tom negativnom okruženju, koju mogu prouzrokovati lošije vesti o proizvodnji od očekivanih ili nastavak oporavka reala, značila i povećanje cene Arabike iznad nivoa otpora na 147 centi i povratak na iznos od 165 centi, što je i njegov trenutni cilj.

Kafom se može trgovati s nekoliko finansijskih instrumenata, a izbor najviše zavisi od želje trgovaca, bilo da se radi o kombinacijama koje želi u svom portfelju ili njegovoj sklonosti rizicima. Najpopularniji su fjučersi, CFD-ovi i hartije od vrednosti kao proizvodi kojima se trguje na berzi, prema redosledu od najrizičnijih do manje rizičnih, zaključuje analitičar danske investicione banke.

Pročitajte i ovo...