Home VestiEkonomija British American Tobacco kupuje TDR za 550 miliona evra

British American Tobacco kupuje TDR za 550 miliona evra

by bifadmin

British American Tobacco (BAT) potpisao je sporazum o kupovini TDR d.o.o. i druge imovine društva vezane za duvansku industriju i maloprodaju (TDR) od Adris Grupe d.d. (Adris) po ukupnoj ceni od 550 miliona evra.

TDR je vodeći nezavisni proizvođač cigareta u Srednjoj Evropi sa liderskom pozicijom na hrvatskom tržištu i jakom pozicijom u Bosni i Srbiji, što će BAT-u omogućiti znatno povećanje rezultata poslovanja u regionu.

Kao deo transakcije, BAT se obavezuje da zadrži proizvodnju u TDR-ovoj fabrici u Kanfanaru u Hrvatskoj, najmanje još pet godina po okončanju akvizicije.

Ova akvizicija omogućiće BAT-u veći obim poslovanja na tri ključna tržišta u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji i uspostaviti održivu platformu za rast poslovanja u Srednjoj Evropi, ističe se u kompanijskom saopštenju: kombinovanjem postojećeg poslovanja u regionu sa TDR-om, BAT očekuje da će imati koristi od visokokvalifikovanih zaposlenih, dobro etabliranih brendova, većih kapaciteta prerade duvana na regionalnom nivou, visokokvalitetne lokalne fabrike i štamparije, kao i dobrih odnosa sa distributerima i trgovcima na malo na ovim tržištima.

Predložena akvizicija podleže izvesnom broju odobrenja državnih organa za borbu protiv monopola i saglasnost akcionara Adrisa. Okončanje transakcije se očekuje u oktobru 2015. godine.

Pročitajte i ovo...