Home VestiEkonomija Dug 17 povlašćenih preduzeća 700 mil EUR

Dug 17 povlašćenih preduzeća 700 mil EUR

by bifadmin

Dug prema komercijalnim poveriocima 17 strateških preduzeća kojima je produžen rok za privatizaciju u narednih godinu dana iznosi ukupno 700 mil EUR, navodi se u analizi Fiskalnog saveta objavljenoj u novom broju časopisa Kvartalni monitor koji izdaje FREN.

Ako bi država u cilju pronalaženja strateškog partnera preuzimala i komercijalne dugove ovih preduzeća, što je već urađeno u slučaju JAT-a u iznosu od oko 20 milijardi dinara 2014. godine, dodatni rashodi bi u najgorem slučaju mogli izneti čak 700 mil EUR, što bi bilo apsolutno neizdrživo, piše u analizi koja je u utorak predstavljena na Ekonomskom fakultetu.

Precizirano je da su prema poslednjim dostupnim podacima, komercijalni dugovi 17 strateški važnih preduzeća u restrukturiranju u 2013. godini iznosili oko 700 mil EUR.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je rekao da je to veliki rizik jer ovi izdaci nisu predviđeni trogodišnjim planom fiskalne konsolidacije.

„Tu se javlja značajan rizik jer ako bi se na neka od tih 17 preduzeća primenio model kao na JAT, a to znači da država u tom strateškom partnerstvu ili privatizaciji ne preuzme samo dugove za poreze, za gas i struju, nego i komercijalne, privatne dugove, onda bi to bio i dodatni udar na budžet, a to nije predviđeno u ovom planu fiskalne konsolidacije za tri godine“, objasnio je on i precizirao da verovatno neće biti potrebe da država namiri poveriocima celu sumu od 700 mil EUR, već samo njen deo.

Izvor: eKapija, Tanjug

Pročitajte i ovo...