Home VestiEkonomija Grci na kraju ipak izneli predlog reformi

Grci na kraju ipak izneli predlog reformi

by bifadmin

Evropska unija pozdravila je jutros predlog reformi grčkog premijera Aleksisa Ciprasa koji je on u telefonskom razgovoru sinoć izneo čelnicima Nemačke, Francuske i predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru.

Da su kreditori – Evropska unija (EU), Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska centralna banka (ECB) – dobili nove predloge Grčke kako bi ta zemlja izbegla bankrot, potvrdio je i šef kabineta Evropske komisije Martin Selmer.

Dakle, Ciprasova vlada je ipak, nakon četiri meseca natezanja, pokazala spremnost na ustupke. Sada ostaje da vidimo kakva će odluka biti donesena na večerašnjem samitu evrozone posvećenom situaciji u Grčkoj.

Pre samita, grčki premijer Aleksis Cipras sastaće se u Briselu sa rukovodiocima kreditorskih institucija. Posle sastanka s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, Cipras će učestvovati na sastanku sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, direktorkom MMF-a Kristin Lagard, predsednikom ECB-a Marijom Dragijem i predsednikom Evrogrupe Jerunom Dijselblumom.

Najava otopljavanja odnosa između Grčke i međunarodnih kreditora podigla je vrednosti na evropskim berzama danas. Najveći rast je ostvaren je na atinskoj berzi čiji je indeks skočio za 7,1 odsto. Evropski indeks Stoxx 50 porastao je za oko tri odsto, a sličan rast su zabeležli i nemački Daks (DAX) i francuski CAC 40.

Pročitajte i ovo...