Home VestiEkonomija Grčka još uvek bez dogovora sa Briselom

Grčka još uvek bez dogovora sa Briselom

by bifadmin

Grčka je odbila neke od predloga ekonomskih reformi koje zahtevaju EU i MMF kao uslov za pružanje finansijske pomoći ovoj zemlji koja se nalazi pred bankrotom.

Ministar zadužen za pomorske poslove Todoris Dritsas objavio je da je mala šansa da će premijer Aleksis Cipras prihvatiti uslove koje mu je ponudio predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Da podsetimo, sutra je poslednji dan za isplatu rate od 305 miliona evra MMF-u. Na pitanje da li će uspeti da ispune ovu finansijsku obavezu Cipras je sinoć novinarima odgovorio da ne brinu jer je Grčka uspevala da otplati i veće sume.

To je međutim tek početak isplata, jer će ovoj zemlji u junu na naplatu dospeti 1,6 milijarde evra. Ako Atina bude imala novca za to, kaže jedan upućen izvor, očekuje se da će njena vlada predložiti da nastavi otplatu samo ako joj se obeća da će se postići celovit sporazum.

Svaka od pregovaračkih strana je drugoj dostavila svoju ponudu. Kreditori nisu bili oduševljeni grčkim odejama, a izgleda da je ova emocija bila uzajamna. Na pitanje zašto nije želeo da prihvati predlog reformi koji su ponudili međunarodni kreditori, grčki premijer je objasnio da su najproblematičnije stavke rezanje penzija i podizanje poreza na električnu energiju.

No, zvanična Atina, prema Ciprasovim rečima, i dalje želi sporazum koji će joj omogućiti izlazak iz ekonomske krize i koji će staviti tačku na scenario o izlasku Grčke iz evrozone. Zato će se sutra nastaviti pregovori između ove zemlje i evropskih institucija i MMF-a, a Cipras je, bar za medije, pun optimizma jer, kako sam kaže, „zvaničnici iz Brisela imaju konstruktivan pristup“.

Pročitajte i ovo...