Home VestiEkonomija MAT: Plate padaju, ali promet u trgovini na malo raste

MAT: Plate padaju, ali promet u trgovini na malo raste

by bifadmin

U aprilu su zadržani rastući kratkoročni trendovi industrijske proizvodnje i spoljnotrgovinske razmene, mada je, prema statističkim podacima, usporena dinamika prerađivačke industrije, izvoza i uvoza, piše u novom broju MAT-a (Makroekonomske analize i trendovi).

Ukupna industrijska proizvodnja je u aprilu zadržala tempo tekućeg rasta, dostigavši obim koji je imala u istom prošlogodišnjem periodu (formalno, zabeležen je zanemarljiv međugodišnji pad od 0,1%); u periodu januar-april međugodišnji pad je redukovan na 1,5%.

Međutim, iza stabilnog tempa tekućeg rasta ukupne industrijske proizvodnje, nalazi se promenjena struktura tog rasta. Smanjenje desezoniranog indeksa prerađivačke industrije nadoknađeno je ubrzanjem desezoniranog rasta proizvodnje u elektroprivredi: u okviru prosečnog mesečnog rasta od početka godine od po 2,6%, desezonirani indeks u aprilu povećan je za 6,5%.

U aprilu 2015. je usporen rast robne razmene sa inostranstvom. Ukupna robna razmena (izvoz i uvoz) u periodu januar-april vredela je 9009 miliona evra ili 5,3% više nego u istom periodu prethodne godine, a u samom aprilu vrednost razmene od 2368 miliona evra bila je veća nego godinu dana ranije za samo 0,7%. U tom okviru, vrednost izvoza u periodu januar april od 3784 miliona evra donela je međugodišnje povećanje za 4,2%, a izvoz u aprilu vredeo je 1010 miliona evra, što predstavlja međugodišnje povećanje za 1,4%. Kod uvoza je redukcija međugodišnjeg rasta još izrazitija: u periodu januar-april on je vredeo 5225 miliona evra ili 6,2% više, a u aprilu 1359 miliona evra, tako da je međugodišnji porast sveden na simboličnih 0,2%.

Promet robe u trgovini na malo u aprilu nije nastavio da produbljuje međugodišnji pad. Štaviše, vrednost prometa u aprilu je bila za 0,2% veća nego u istom prošlogodišnjem mesecu; isto toliko povećana je i vrednost prometa u stalnim cenama. U prva četiri meseca ove godine promet je međugodišnje smanjen za 0,9%, ali je u stalnim cenama (deflacija) povećan za 0,4%.

No, zanimljivo je da dinamika rasta zarada zaostaje za dinamikom potrošnje. Prosečna neto zarada u aprilu 2015, prema podacima iz mesečnog uzorka koji prati RZS, iznosila je 49047 dinara. Dakle, zarade su u aprilu ove godine bile za 0,5% manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, a u periodu januar-april za 0,3%. Naime, prma zvaničnim podacima zarade u javnom sektoru smanjene su međugodišnje u aprilu za 6,1% (realno za 7,8%) a u privatnom sektoru su povećane za oko 7% (7,4% u aprilu i 6,9% u periodu januar-april), što predstavlja realno povećanje od oko 5,5%.

Pročitajte i ovo...