Home VestiEkonomija Moskovisi vidi prostor za pregovore s Grčkom

Moskovisi vidi prostor za pregovore s Grčkom

by bifadmin

Evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi ocenio je danas da još ima „prostora za pregovore“ između Grčke i njenih kreditora i najavio da će sredinom dana Brisel dati nove „predloge“.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker „daće predloge u podne“, rekao je Moskovisi za francuski radio RTL.

„Junker će naznačiti kojim putem treba ići, nadam se da će svi da krenu putem kompromisa“, dodao je on.

Zbog poteza Grčke i kamate za pozajmljivanje južnih zemalja evrozone skočile su jutros na otvaranju trgovanja dugom, zbog velikog rizika od izlaska Grčke iz evrozone.

Moskovisi je rekao da treba nastaviti pregovore i istakao da su za Evropsku komisiju „vrata uvek otvorena za pregovore“.

Prema Moskovisiju, Atina je bila „nekoliko centimetara „od sporazuma sa svojim poveriocima kada su pregovori prekinuti u subotu posle objave grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da saziva referendum o predlozima kreditorima za 5. jul.

Iznenađujuća odluka grčkog premijera, u noći od petka na subotu, zapanjila je Evropljane i oni su odlučili da dozvole da istekne u utorak uveče, 30. juna program pomoći Grčkoj.

Na taj datum takođe dospeva isplata tranše duga Međunarodnom monetarnom fondu od 1,6 milijardi evra.

Suočen sa odbijanjem kreditora da produže program pomoći do referenduma u nedelju, Grčka vlada je donela dekret o zatvaranju banaka zemlje i uvođenju kontrole kapitala.

Haos oko grčke krize i strah od mogućeg izlaska Grčke iz evrozone dovele su do pada vrednosti jutros na azijskim berzama, a očekuje se da će i evropske berze slediti isti trend.

Zbog velikog rizika od izlaska Grčke iz evrozone i kamate na obveznice južnih zemalja evrozone, Španije i Italije, skočile su jutros na otvaranju trgovanja na tržištu hartija od vrednosti. Takođe je pala vrednost evra i cena nafte.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...