Home VestiEkonomija Na Produktnoj berzi prometovana četvrtina prošlonedeljne količine robe

Na Produktnoj berzi prometovana četvrtina prošlonedeljne količine robe

by bifadmin

Iako je prošlonedeljni promet najavljivao bolje dane na organizovanom robno-berzanskom tržištu, kada je obim prometa u pitanju, radna nedelja od 15.06.-19.06. nas je vratila u već viđene, vrlo skromne, okvire berzanskog trgovanja. Prometovano je svega 475 tona robe, što predstavlja tek četvrtinu prošlonedeljnog količinskog prometa. Istovremeno realizovana vrednost prometa od 12.421.750,00 dinara, je za čitavih 76,47 % manja nego prethodne nedelje, uz konstataciju da su u strukturi prometa učestvovali samo kukuruz i soja.

Prošlogodišnjom pšenicom nije trgovano, prvenstveno zbog činjenice da su se potencijalni kupci na vreme i u dovoljnoj meri snabdeli hlebnim zrnom, tako da bez previše tenzije očekuju prvu cenu novog roda.

Stočni ječam novog roda se nudio tokom nedelje, ali zainteresovanih kupaca za ponuđene cene koje su gravitirale oko 15,50 din/kg, bez PDV-a, nije bilo.

Istovremeno, tržište kukuruza je i dalje nastavilo da pokazuje trend pada cene. Početkom nedelje kukuruz se nudio po 15,40 din/kg, bez PDV-a, što je za oko 30 para niže nego prethodne nedelje, ali kupci nisu bili spremni da plate ni tu cenu. Tek krajem nedelje kao rezultat sporadičnog interesovanja izvoznika za pripremu kukuruza za izvoz, u domaćoj luci, registrovano je nekoliko berzanskih poslova kupoprodaje kukuruza po ceni od 15,80 din/kg, bez PDV-a, u ukupnoj količini od 300 tona, ali uz klauzulu “fco isporučeno u domaćoj luci otpreme”, što po logici stvari poskupljuje cenu žutog zrna, koja bi se eventualno postigla uz ugovaranje standardnog pariteta isporuke – “fco utovareno u silosu prodavca”.

Iako je prošla nedelja registrovala pad cene kukuruza, ipak se čini da je tržište soje i dalji pad cene iste, najznačajnija vest sa ovonedeljnog trgovanja na “Produktnoj berzi”. Nakon prvog ovonedeljnog trgovanja po ceni od 38,00 din/kg, bez PDV-a, cena soje je nastavila da pada, da bi do kraja nedelje dostigla 36,70 din/kg, bez PDV-a. Prometovano je ukupno 175 tona soje u zrnu po prosečnoj nedeljnoj ceni od 41,19 din/kg (37,44 din/kg, bez PDV-a), što je za 1,73 % niže nego prethodne nedelje.

 

 

prometovano

 

 

PRODEX

Da je bilo interesovanja za ponuđene prodajne kotacije za kukuruz, PRODEX bi svakako zabeležio značajan pad indeksne vrednosti. I pored pomenute činjenice, kao rezultat daljeg pada zaključene berzanske cene soje u zrnu, PRODEX i drugu nedelju za redom beleži pad vrednosti. Na današnji dana ovaj berzanski indeks vredi 203,36 indeksnih poena, što je za 0,49 indeksnih poena niže nego prethodne nedelje.

SVET

 

Najviše zahvaljujući poboljšanju vremenskih uslova na jugu Velikih Ravnica u SAD-u, odnosno prestanka obilnih padavina i nastavkom radova na njivama, došlo je do pada cene pšenice na čikaškoj berzi.

Julski fjučers na pšenicu je u poslednjih nedelju dana na čikaškoj berzi pao za 3,22%, dok je fjučers na kukuruz skuplji za 0,45%.

Pšenica je u Parizu u odnosu na prošli petak jeftinija za 2,86%, dok je u Budimpešti pala za 0,53%. Avgustovski fjučers na kukuruz u Parizu, pao je u odnosu na prošli petak za 1,67%, dok je u Budimpešti vrednosno manji za 2,19%.

Pročitajte i ovo...