Home VestiEkonomija „Ni dogovor sa kreditorima ne rešava sve grčke probleme“

„Ni dogovor sa kreditorima ne rešava sve grčke probleme“

by bifadmin

Lideri Nemačke i Francuske upozorili su Grčku da mora da postigne dogovor sa kreditorima na, kako su rekli, odlučujućim sutrašnjim pregovorima evrogrupe. To je jedini način da ova zemlja izbegne bankrot, misle oni.

Nisu međutim svi ovako optimistički po pitanju grčkog scenarija. Glavni ekonomista Sakso Banke Stin Jakobsen smatra da i ako ova zemlja u foto finišu pregovora ostane u evrozoni, njeni problemi neće biti momentalno rešeni.

Čak i ako bude postignut kratkoročan dogovor potrebno je odmah raditi na pronalaženju 50-70 milijardi američkih dolara za refinansiranje svih dugova Grčke, koja sada otplaćuje nula procenata većine dugova, kaže on.

“U suštini, govorimo o zemlji koja nema želju i nije sposobna da sprovede reforme a sa druge strane tvrdi da su joj potrebne olakšice na dug. Ali kako možete da tražite olakšice kada imate zemlju koja je potpuno nevoljna da se reformiše, politički i u stvarnosti? Tako imamo paradoksalnu situaciju u Grčkoj koja nije dobra ni za koga i u kojoj svi gube”, izjavio je tim povodom Jakobsen.

U ovoj nategnutoj situaciji moguće je, misli ovaj analitičar, da će Grčka u naredne četiri nedelje doneti odluku o održavanju novih izbora. On smatra da je to krajnji cilj koalicije na vlasti u Grčkoj i podseća da čak i ako bude postignut dogovor sa Evropom on mora da prođe potvrdu u Parlamentu koji je vrlo jasno protiv bilo kog oblika štednje. To nas dovodi do pat pozicije koja bi mogla da prouzrokuje potrebu za referendumom u Grčkoj. Po rezultatima anketa vidi se da je većina odnosno 70-75 % stanovništva za zadržavanje evra. Sirizi će ovog puta biti znatno teže da ubedi Grke da im je dobrobit i budućnost Grčke na pameti prilikom pregovora. Sve je previše počelo da liči na pozorišnu dramu, a premalo je suštinskih poteza, zaključuje Jakobsen.

Da podsetimo, Grčka mora do 30. juna da otplati dug od 1,6 milijardi evra MMF-u, koji joj je odobrio da četiri rate koje su dospevale u junu otplati odjednom. Ako ne dobije preostala sredstva iz aktuelnog programa finansijske pomoći, Grčka bi mogla da do kraja meseca bankrotira po osnovu duga, i da napusti evrozonu.

Pročitajte i ovo...