Home VestiEkonomija Pao broj stambenih kredita za četvrtinu

Pao broj stambenih kredita za četvrtinu

by bifadmin

Iako su krediti jeftiniji za 18% a cena nekretnina niža u proseku 11% nego ranijih godina, nesigurnost građana i smanjenje kupovne moći uzimaju danak tržištu stambenih kredita.

Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita u prva četiri meseca 2013 godine je bilo realizovano 2052 kredita dok je ta cifra za prva četiri meseca ove godine 1526 kredita odnosno za četvrtinu manja.

Na osnovu podataka iz baze istorijskih vrednosti kamata na stambene kredite portala Kamatica 2013. godine, kamatne stope su u proseku niže 18 procenata odnosno za 1,3 procentna poena.

 

podaci o kreditima

 

Iako su uslovi kupovine nekretnine na kredit poboljšani, to nije dovoljno jer sa druge strane prosečna zarada u odnosu na isti period od pre dve godine je nominalno u blagom padu a ako u računicu uvedemo pad vrednosti dinara zaključak je realan pad kupovne moći.

Nesumnjivo, na smanjenu tražnju za stambenim kreditima je uticala i situacija sa švajcarskim frankom u kojoj od strane regulatora nije pokazan stav zaštite korisnika pa je tako želja za nekretninom potisnuta usled nesigurnosti koja je još prisutna na tržištu.

 
Izvor: Kamatica

Pročitajte i ovo...