Home VestiEkonomija Švajcarska centralna banka zadržava istu monetarnu politiku

Švajcarska centralna banka zadržava istu monetarnu politiku

by bifadmin

Švajcarska centralna banka (BNS) odlučila je da ništa ne menja u svojoj monetarnoj politici, naglasivši da će ostati aktivna na deviznom tržištu kako bi oborila vrednost nacionalne valute.

Banka Švajcarske, koja je 15. januara ove godine donela odluku o napuštanju politike vezivanja franka za evro, posle tromesečne ocene ekonomske i monetarne situacije u zemlji, zadržala je granicu fluktuacije kamatne stope „libor“ na tri meseca između minus 1,25 i minus 0,25%, kako su predvideli i analitičari.

Iz banke su takođe potvrdili da će kamatna stopa koja se primenjuje na depozite banaka kod centralne banke ostati minus 0,75%, preneo je Rojters.

„Franak jeste osetno precenjen, i centralna banka će voditi računa o uticaju jake domaće valute na inflaciju i u skladu s tim sprovoditi svoju politiku, pa ako monetarni uslovi to zahtevaju, intervenisaće na deviznom tržištu“, navodi se u saopštenju Banke.

Isti izvor podseća da je centralna banka Švajcarske, na opšte iznenađenje, donela odluku o napuštanju politike vezivanja franka za evro, po kursu od 1,20 za jedan evro, koja je izazvala uzletanje nacionalne valute, što bi švajcarsku ekonomiju moglo da gurne u recesiju.

Franak je danas blago skočio u odnosu na evro i dolar posle saopštenja odluke centralne banke o tome da monetarnu politiku zadrži nepromenjenom.
Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...