Home VestiEkonomija Bez otpisivanja dugova Grčkoj

Bez otpisivanja dugova Grčkoj

by bifadmin

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je danas da evrozona mora da poštuje svoja pravila u pregovorima o novom paketu pomoći Grčkoj i da ti pregovori isključuju mogućnost potpunog otpisivanja dugova toj zemlji, ako se želi njen ostanak u evrozoni.

U intervjuu za radio Dojčlandfunk, Šojble je rekao da će se pregovorima utvrditi da li je novi paket pomoći moguć s obzirom na povećane potrebe Grčke.

On je dodao da je usvajanje reformi u grčkom parlamentu „važan korak“, ali je ocenio da će pregovori o konačnom sporazumu biti teški i da potpuno otpisivanje dugova nije saglasno s ostankom Grčke u evrozoni.

„Otvorićemo pregovore, uložićemo svaki napor, ali moramo da se držimo pravila, jer je Evropa zasnovana na principima demokratije i vladavine prava“, rekao je Šojble, koji je zauzimao tvrd stav u pregovorima o grčkoj krizi.

Iz njegovog ministarstva prošlog vikenda pojavio se dokument u kojem se predlaže mogućnost dobrovoljnog, privremenog izlaska Grčke iz evrozone.

„To bi možda bio bolji put za Grčku, i mnogi to kažu, a sve je više onih koji to kažu i u Grčkoj“, kazao je Šojble za Dojčlandfunk.

Zemlje članice evrozone tražile su od Grčke da usvoji strogi plan reformi kao uslov da dobije novu tranšu pomoći, u vrednosti od oko 80 milijardi evra.

Pregovore o paketu pomoći Grčkoj moraju da odobre parlamenti zemalja članica evrozone. Očekuje se da će nemački poslanici o tome glasati u petak.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...