Home VestiEkonomija Isplati li se uložiti u naftu pri ceni od 50$ po barelu?

Isplati li se uložiti u naftu pri ceni od 50$ po barelu?

by bifadmin

Budući da je u poslednjih mesec dana u fokusu investora na finansijskim tržištima bila isključivo situacija u Grčkoj, pomalo je neprimećeno prošao dogovor zapadnih sila sa Iranom vezan uz iranski nuklearni program, koji je uzrokovao nagli pad cene nafte. U poslednje tri nedelje cena WTI nafte pala je čak 16,8%, pa u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Markets-a iznosi 51,24$ po barelu.

Naime, Iran je obećao da nuklearni program neće koristiti u vojne svrhe, a Zapad će zauzvrat ukloniti deo sankcija nametnutih ovoj zemlji, među kojima će biti i sankcije na izvoz nafte.

S obzirom na trenutnu situaciju na naftnom tržištu u kojoj je ponuda nafte veća od potražnje, investitori na finansijskim tržištima očekuju da će dodatna ponuda nafte još više zasititi tržište te dovesti do novog pada cene nafte, pa zbog toga već nedeljama prodaju finansijske derivate vezane za naftu, uvereni da će u budućnosti naftu moći da kupe po mnogo nižoj ceni od sadašnje.

S obzirom da je cena nafte sada upola niža nego je bila prošle godine u isto vreme, da li je realno očekivati značajniji nastavak pada cijene?

Trenutna proizvodnja svih članica OPEC-a je približno 30 miliona barela dnevno, a Iran, koji zbog sankcija godinama nije mnogo ulagao u proizvodne kapacitete, teško da u idućih godinu dana može da poveća proizvodnju za više od 0,5-0,6 miliona barela dnevno, što neće značajno promeniti situaciju na tržištu. Jedina nafta koju Iran može odmah da plasira na tržište su zalihe od 30-37 miliona barela koje Iran trenutno drži u tankerima na obali. No budući da će SAD i EU biti potrebni meseci da zakonski uklone sankcije, ni ta količina se neće naći na tržištu pre 2016. godine.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je pad cene poslednjih nedelja bio preteran, kao i da se cena nafte teško može duže zadržati na nivoima ispod 50$ po barelu, jer se pri tako niskoj ceni mnogim naftnim kompanijama jednostavno ne isplati vaditi naftu. Poslednji put kada je cena pala na 44$ po barelu, u SAD je privremeno zatvorena čak polovina svih naftnih bušotina. Ukoliko cena nastavi da pada, ponovo će doći do zatvaranja bušotina, smanjivanja proizvodnje i rasta potražnje za naftom.

Dugoročno će cena nafte nastaviti rasti, a u godinu do dve dana lako može barem na kratko ponovno porasti 20-30%, na 60 do 65$ po barelu.
Faktori koji će uticati na cenu nafte su globalni ekonomski rast, koji bi trebalo da ubrza narednih godina, kurs američkog dolara od kojeg se idućih godinu dana očekuje jačanje, kao i politička situacija na Bliskom istoku.

Pročitajte i ovo...