Home VestiEkonomija Pada vrednost svih roba na berzanskom tržištu sem kafe

Pada vrednost svih roba na berzanskom tržištu sem kafe

by bifadmin

Nakon što je Grčka odbila predloge kreditora, a Kina uvela hitne mere da predupredi krah berze, sve robe osim kafe zabeležile su pad na tržištu. Ovo je samo dodatna briga ionako slaboj potražnji u vreme prevelike globalne ponude nekoliko ključnih roba poput nafte, rude gvožđa i bakra, kaže Ole Hansen, šef sektora Strategija roba u Sakso Banci (Saxo Bank).

Brent i WTI indeksi sirove nafte pokazuju dodatni pad u odnosu na prošlonedeljne vrednosti kada se trgovalo ispod 54,25 dolara, što je nivo koji su probili u aprilu, nakon tri neuspešna pokušaja. Brent indeks sirove nafte je trenutno niži za više od 3% i na putu je da povrati 50% vrednosti u odnosu na oporavak u periodu od januara do maja. Negativnom pritisku doprinosi i verovanje da je nuklearni sporazum sa Iranom neminovan. Takav sporazum po Hansenovom mišljenju podrazumeva ukidanje međunarodnih trgovinskih sankcija prema Iranu i stvara rizik od udara koje bi dodatne zalihe izvršile na tržište narednih meseci.

Zlato je među bolje stojećim robama, smatra Hansen, iako je -0,3% daleko od zadovoljavajućeg kada se uzme u obzir trenutno okruženje, koje bi u drugačijim okolnostima izazvalo pozitivnu reakciju. Fondovi za omeđavanje rizika (hedge) su trenutno najmanje optimistični još od 2006. godine i prošle nedelje je ukupan broj kratkih pozicija ostvario novi najviši rekord.

Tržište žitarica „pati od loše probave“ kaže stručnjak Sakso Banke, nakon što su hedž fondovi kupili skoro 300,000 lotova tokom prošle nedelje zaključno sa utorkom i nakon što vremenske prognoze u SAD pokazuju znake poboljšanja. Kukuruz je imao najviše koristi od ove kupovine, a sada trpi zastoj nakon što su decembarski ugovori dostigli otpor sa cenom od 4,40 dolara.

Bakar i nikl predvodili su nagli pad na tržištu industrijskih metala, pre svega, zbog zabrinutosti u vezi sa ekonomskim zdravljem kineske ekonomije. Tokom trgovanja u Aziji bakar je doživeo najveći udarac još od januara, jer tržište strahuje od dvostrukog uticaja pregrejanog tržišta kapitala i zahladnele tražnje.

Pročitajte i ovo...