Home VestiEkonomija Potpisan sporazum o saradnji sa Komorom italijansko-srpskih privrednika

Potpisan sporazum o saradnji sa Komorom italijansko-srpskih privrednika

by bifadmin

Predsednik Privredne komore Beograda, Milivoje Miletić, i predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika, Klaudio Ćezario, potpisali su danas Sporazum o saradnji dve komore.

Italija je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, a bilateralne odnose dve zemlje već tradicionalno krasi uzajamno poverenje i prijateljstvo.

„Imamo dosta zajedničkog u razvojnim programima i cenimo spremnost italijanskih partnera da razgovaramo ne samo o klasičnoj razmeni nego i o transferu tehnologija i znanja“, rekao je Miletić. „Zainteresovani smo za iskustva u razvoju preduzetništva koje ima Italija, a potpisivanjem Sporazuma želimo da institucionalizujemo saradnju i damo novi impuls različitim oblicima i sadržajima rada. „U toku je i priprema za reformu i modernizaciju komorskog sistema u Srbiji te će za Privrednu komoru Beograda biti značajna i iskustva koje Italija ima u unapređenju rada privrednih komora“, ocenio je Miletić podsetivši da je razmena naše dve zemlje u prvih pet meseci ove godine iznosila 1,852 miliona dolara pri čemu je izvoz iz Srbije u Italiju iznosio oko milijardu, a uvoz iz Italije 852 miliona dolara.

Predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika Klaudio Ćezario podsetio je da je Italija već dve godine prvi spoljnotrgovinski partner Srbije i da ima model privrednog razvoja koji bi mogla da primeni i Srbija.

„Srpska i italijanska ekonomija su komplementarne o čemu govori 650 italijanskih preduzeća u Srbiji, pre svega u oblasti finansija, osiguranja i industrije. Ova preduzeća zapošljavaju oko 25.000 radnika“, naveo je Ćezario i dodao da je za suficit Srbije u razmeni sa Italijom pored izvoza Fijata i celokupne srpske auto industrije, posebno značajan veliki broj industrijskih preduzeća iz svih sektora. Govoreći o daljem povećanju izvoza iz Srbije, Ćezario je ocenio da šansu na italijanskom tržištu imaju svi tradicionalni i originalni srpski proizvodi uključujući pre svega poljoprivredno-prehrambreni sektor.

„Ovo je veoma važan sporazum za nas, s obzirom na to da je cilj istog konkretna podrška unapređenju poslovanja i zajedničkih interesa članova obe komore. Komora italijansko-srpskih privrednika će pružiti podršku svim zainteresovanim preduzećima – od relevantnih informacija preko konkretnije pomoći u privrednoj razmeni, pronalaženju strateških partnera, analizi tržista, do olakšanog pristupa Evropskim fondovima i finansiranju. Stoga bih iskoristio ovu priliku i da pozovem sva zainteresovana preduzeća da nam se obrate. Naš efikasni tim će od danas, zahvaljujući saradnji sa timom Privredne komore Beograda, biti još operativniji kada je reč o poslovanju i ulaganju u srpsku prestonicu“, poručio je Ćezario.

Pročitajte i ovo...