Home VestiEkonomija U Grčkoj četvrtina preduzeća razmišlja da se preseli u inostranstvo

U Grčkoj četvrtina preduzeća razmišlja da se preseli u inostranstvo

by bifadmin

Zbog ograničenja prometa kapitala i ekonomske nestabilnosti u Grčkoj skoro četvrtina tamošnjih preduzeća razmišlja da se preseli u inostranstvo, navodi se u danas objavljenim rezultatima istraživanja Udruženja „Endevor“ (Endeavor).

Anketom u 300 probranih firmi od 13. do 17. jula, posle prve dve nedelje ograničenja u poslovanju banaka, 23 odsto je reklo da razmišlja o „selidbi preduzeća u inostranstvo radi sigurnosti, stabilnosti i likvidnosti“, saopštila je ta organizacija specijalizovana za konsalting pri formiranju i tokom razvoja vrhunskih kompanija.

Ukupno 69 odsto anketiranih preduzeća kaže da im je „značajno“ opala prodaja zbog ograničenja prometa kapitala koje je na snazi od 29. juna, što praktično onemogućava bilo kakav prenos novca u inostranstvo.

Plaćanje dobavljačima moralo je da odloži 45 odsto kompanija, dok je 11 odsto smanjilo ili obustavilo proizvodnju zbog nedostatka sirovina.

Kompanije nisu optimistične u očekivanjima od narednih meseci, dok Grčka i njeni partneri još pregovaraju o novom paketu međunarodne kreditne pomoći.

Tako 70 odsto veruje da će kontrola kapitala biti na snazi još četiri meseca, a 44 odsto smatra da će ostati i duže od 10 meseci.

Ispitanici takođe strahuju od zaplene dela depozita u bankama, kao što je bilo na Kipru. Zato ih je 46 odsto unapred isplatilo plate zaposlenima, te imaju manje gotovine.

Većina ispitanika od 80 odsto veruje da će Grčka ostati u evrozoni.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...