Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Guča

B&F reč nedelje: Guča

by bifadmin

Popularni časopis National Geographic proglasio je Dragačevski Sabor trubača u Guči, poznati domaći festival koji svake godine poseti oko pola miliona turista, jednim od 10 najbitnijih događaja u svetu. I drugi (domaći i inostrani) mediji ažurno su pratili ovaj festival, objavljujući fotografije lepih i oskudno odevenih devojaka koje su se provodile na njemu, kao i zanimljivosti poput priče o japanskoj trubačici koja je učestvovala na festivalu ove godine.

 

Guca, 3 - 9. avgust

 

Nas je međutim više interesovala ekonomija Guče. Jer, brojevi pokazuju mnogo više od zanimljivosti. Tako na primer dolazak manje gostiju na sabor nego što je očekivano, svedoči o padu standarda u Srbiji.

Pad broja gostiju međutim nije ugrozio funkcionisanje sabora, manifestacije koja ima moćne saveznike. Naime, ove (a biće to i naredne tri godine) godine generalni sponzor festivala trube bila je Apatinska pivara. Ukupan iznos četvorogodišnjeg sponzorstva između sabora i pivare je 400.000 evra, a ove godine između 2. jula i 2. septembra pivara će, kao jedna ugovorna strana, isplatiti 12,1 milion dinara drugoj strani, a to su Centar za kulturu u Guči i opština Lučani, i agencija za marketing i komunikacije „Profajl” iz Beograda i RTV Sunce iz Aranđelovca (partneri). Zauzvrat, sabor će biti u obavezi da promoviše generalnog sponzora.

No, osim od sponzorstava, organizatori sabora zarađuju i od prodaje pića, hrane i suvenira. Pojedini gosti su se ove godine žalili na previsoke cene svih ovih sadržaja. Cene smeštaja u samoj Guči kretale su se od 20 do 25 evra, u zavisnosti od blizine centru varošice, kao i od kategorizacije. Za doručak je trebalo doplatiti još 5 evra. Noćenje u kampu stajalo je goste 700 dinara, a mesta je bilo za oko 2.000 ljudi.

Večernje novosti pišu da su u nekim objektima tokom trajanja festivala cene iz dana u dan rasle. Tako je porcija kupusa iz zemljanog lonca sa početnih 200 do 250 dinara dostigla cenu od 300 do 350, a kilogram pečenja je negde prestigao cenu od 2.000 dinara. Pivo i sokovi koštali su od 200 do 300 dinara, pa i više.

 

Guca, 3 - 9. avgust 2

 

Možda zbog toga ove godine nije bilo očekivane gužve. Politika piše da su se proredili i ulični prodavci i gosti pod šatrama. To znači da se, kao ugostitelji, ni trgovci nisu “oparili”. Ove novine prenose iskustvo opančara Slaviše Ivanović koji duže od deceniju izlaže svoje proizvode na saboru i koji je ove godine za tri tezge od ukupno deset metara, na ime zakupa, dao 100.000 dinara. Prema njegovim rečima, zarada nije kao prethodnih godina, a kupci se sve više i upornije cenjkaju.

Sa druge strane, zaradom na ovom saboru mogle su se pohvaliti trbušne plesačice i drugi zabavljači. Igračice mogu za noć da zarade i do 300 evra, pa ovaj posao rade mnoge devojke odavde ali dolaze i igračice iz Bugarske, Rumunije i Turske.

Pojedini prodavci suvenira hvalili su se da im prodaja ide bolje nego prethodnih godina, a drugi su novinarima tvrdili upravo suprotno. Konačni rezultat biće poznat po objavljivanju zvaničnih podataka sa festivala.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...