Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Povećanje plata i penzija

B&F reč nedelje: Povećanje plata i penzija

by bifadmin

Premijer Srbije Aleksandar Vučić objavio je da će Vlada tražiti od MMF-a povećanje plata i penzija, pod uslovom da to ne ugrozi fiskalnu stabilnost zemlje.

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda su odbili da o ovome razgovaraju sa domaćim medijima do dolaska u našu zemlju, a pojedini ekonomisti poput Ljubomira Madžara smatraju da je u pitanju još jedan marketinški trik. Naime, i prošli put pre dolaska MMF-a je premijer najavljivao povećanje zarada i penzija a kada našoj vladi to nije odobreno, ispalo je da su ljudi iz Fonda “loši momci”, koji to nisu dozvolili. Ljubomir Madžar smatra da ni sada sličan epilog nije isključen: “Tako bi u javnosti ostalo sećanje na dobru volju naše vlasti da popravi položaj penzionera i zaposlenih u javnom sektoru…. Ali eto to se nije moglo zbog razloga na koje vlast nije mogla da utiče. I to bi onda bio jedan ishod koji ne bi narušio naše makroekonomske bilanse, a koji bi vlasti ipak doneo neki dodatni politički poen”.

 

Povecanje plata i penzija, 10 - 16. avgust

No, pojedini ekonomisti kažu da bi MMF mogao i da odobri povećanje plata i penzija, posebno ako Srbija dokaže da je sposobna da uštedi 350 miliona evra na godišnjem nivou. No, mediji nas svakodnevno podsećaju da ne ide sve po optimističnom planu naše vlade, pogotovu sa poslednjim vestima o suši koja će uticati na smanjenje roda nekih veoma važnih poljoprivednih kultura poput kukuruza i soje.
“Mnogi će biti u gubitku. Poljoprivredni proizvodi biće dosta skupi. Krompir će biti duplo skuplji, ako ne i tri puta. Ovo je pogubno vreme za poljoprivredu“, kaže Ratko Vukićević, proizvođač krompira.

Poskupeće i meso, voće, povrće i druge namirnice. Pored suše, razlog poskupljenjima koja ćemo osetiti je i poskupljenje struje. Procene su da su samo penzije smanjene između 13 i 7 odsto, a u međuvremenu će sve poskupeti, tako da najavljeno povećanje penzija od 2% u suštini i neće popraviti standard osiromašenih penzionera. Šta više, mnogi smatraju da ovu najavu povećanja penzija treba nazvati pravim imenom – “smanjenjem smanjenja”.

 

Povecanje plata i penzija, 10 - 16. avgust 2

 

Povećanje penzija, kako ga i dalje nazivaju naši zvaničnici, podići će isplate penzionerima za od 250 do 400 dinara mesečno. Drugim rečima, za otprilike tri litre mleka.

Što se tiče rasta zarada, do medija su procurele informacije po kojima će učiteljima i nastavnicima biti vraćeno šest odsto, zdravstvenim radnicima pet, vojsci i policiji četiri, penzionerima dva posto. Potencira se da poslanici i ministri neće dobiti ništa.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

 

Pročitajte i ovo...