Home VestiEkonomija Danas otvaranje novog Sueckog kanala

Danas otvaranje novog Sueckog kanala

by bifadmin

Egipat će danas otvoriti veliko proširenje Sueckog kanala, što je predstavljeno kao temelj nastojanja predsednika Abdela-Fataha el-Sisija da povrati nacionalni ponos i oživi privredu posle višegodišnjih političkih previranja.

Prvi brod koji će večeras zaploviti novim kanalom biće 150 godina stara predsednička jahta El-Mahrousa, koja je bila prva koja je prošla kanalom na njegovom otvaranju u novembru 1869. Na brodu su tada bili egipatski vladar, kralj Ismail sa brojnim gostima.

Očekuje se da će aktuelni predsednik Egipta Abdel Fatah El Sisi sa svojim gostima iz celog sveta zaploviti tom najstarijom aktivnom jahtom na svetu, koja je posebno obnovljena i pripremljena za ovu priliku.

Projekat izgradnje novog Sueckog kanala, vredan 8,5 milijardi dolara, započet je 5. avgusta 2014. po ukazu egipatskog predsednika. Iako je prvobitno predviđeno da proširenje kanala traje pet godina, radovi su završeni posle nepunih godinu dana, 23. jula.

Suecki kanal je dobio jednu potpuno novu deonicu od 35 kilometara koja je paralelna sadašnjem kanalu dugom 164 kilometra, kao i deonicu od 37 kilometara koja je proširena i produbljena. Te dve deonice će danas biti puštene u saobraćaj.

To će omogućiti da najvećim delom novih kanala brodovi istovremeno plove u oba smera, što će skratiti vreme čekanja na plovidbu kroz kanal sa 18 na 11 sati i povećati kapacitet kanala sa 49 na 97 borodova.

Oko 10 odsto svetske trgovine prolazi kroz Suecki kanal koji je jedan od glavnih izvora deviznih prihoda Egipta.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...