Home VestiEkonomija Devalvacija kineskog juana možda će pokrenuti novi valutni rat

Devalvacija kineskog juana možda će pokrenuti novi valutni rat

by bifadmin

Narodna banka Kine je preko noći devalvirala juan za gotovo 2%, što je najznačajniji takav potez posle dužeg perioda slabih ekonomskih pokazatelja, a naročito posle objavljivanja poslednjeg izveštaja o spoljnotrgovinskoj razmeni Kine. Ovaj potez je veoma značajan i moguće je da će pokrenuti novu fazu „valutnih ratova“, ocenjuje direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Sakso banci (Saxo Bank), Džon Hardi (John Hardy) u svojoj najnovijoj analizi.

Ovakav potez je dugo bio predmet razgovora i različitih najava, pa je i sam Hardi krajem prošle godine izneo tada neverovatno predviđanje da će Kina tokom 2015. godine devalvirati juan za čak 20 procenata.

Teško je reći koji su naredni potezi Kine, ali je jasno zašto je povukla ovaj potez: već veoma dugo raste pritisak na Kinu da devalvira svoju valutu, koja u proteklih nekoliko godina čudnovato prati američki dolar uprkos sve slabijim ekonomskim pokazateljima i sve većim izgledima za deflaciju u Kini.

Hardi smatra da će, ukoliko Kina bude nastavila da devalvira juan u nastojanju da ubrza svoju privredu (a teško je poverovati da Kina neće u narednom periodu nastaviti da ”ispušta vazduh” iz juana), na taj način pokrenuti novi talas izvoza deflacije širom sveta, što bi svakako moglo da utiče na politike centralnih banaka, uključujući i američke Federalne rezerve.

Uz devalvaciju valute, za koju Narodna banka Kine kaže da predstavlja jednokratan potez, najavljeno je i da će se u narednom periodu više uzimati u obzir ponuda i tražnja, što znači da će kurs u većoj meri određivati tržište.

Ovaj deo ukupne politike Narodne banke Kine predstavlja pokušaj Kine da uključi juan u korpu valuta MMF-ovih specijalnih prava vučenja i da otvori svoje tržište kapitala za priliv stranog kapitala, kako bi se ono produbilo (i finansirao deo zastrašujućih dugova). Biće zanimljivo videti u kojoj će meri kretanje kursa juana od sada biti dinamično, naročito u odnosu na američki dolar.

Američki dolar bi trebalo da bude očigledni pobednik ovakvog razvoja situacije. Iako je u proteklih nekoliko dana dolar slabio, vest o devalvaciji juana ga je nakratko osnažila, naročito u odnosu na australijski dolar i na valute drugih izvoznika u Aziji.

Međutim, američki dolar je posle inicijalnog uspona, nastavio sa padom. Zbog čega je to tako? Po Hardiju, moguće je da učesnici na tržištu procenjuju da je rizik da Kina ovim potezom izveze deflaciju u svet loš znak za rizičnu aktivu i da će se time iznuditi „silazna putanja“ u politikama centralnih banaka širom sveta – SAD su do sada predvodile stremljenja ka procikličnoj politici centralne banke, a američki dolar pokazuje znake slabosti kada se pojavi neizvesnost. Osim toga, kurs dolara je tokom jučerašnjeg dana već slabio pre nego što je najavljena devalvacija juana, nakon što predstavnici Fed-a Fišer (Fischer) i Lokhart (Lockhart) u jučerašnjim intervjuima i izjavama nisu rekli ništa novo.

Pročitajte i ovo...