Home VestiEkonomija EU izdvaja 600 miliona evra za infrastrukturu na Zapadnom Balkanu

EU izdvaja 600 miliona evra za infrastrukturu na Zapadnom Balkanu

by bifadmin

Evropska unija će izdvojiti 600 miliona evra za realizaciju deset regionalnih infrastrukturnih projekata, među kojima su autoput od Niša do Drača i modernizacija železničke pruge između Beograda i Budimpešte, dogovoreno je danas na Samitu zemalja Zapadnog Balkana održanom u Beču.

Od 600 miliona evra, koliko je dogovoreno za infrastrukturni paket, 200 miliona će biti opredeljeno iz pomoći EU za približavanje Uniji, a preostalih 400 miliona evra od drugih institucija, poput Nemačke banke za razvoj (KfW), Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Na skupu kome su pored premijera zemalja regiona prisustvovali i nemačka kancelarka Angela Merkel i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, potvrđena su i 24 projekta, vredna oko 7,7 milijardi evra, koji će biti realizovani u narednom periodu.

Planirano je da tim projektima bude postignut rast bruto BDP-a od jedan odsto godišnje u zemljama zapadnog Balkana i da se u narednih 15 godina u regionu otvori 200.000 novih radnih mesta.

Na Samitu je najavljena i izrada mapa puta za uvođenje dualnog sistema obrazovanja u zemljama Zapadnog Balkana po uzoru na Austriju.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...