Home VestiEkonomija I Srbi bi u Nemačku

I Srbi bi u Nemačku

by bifadmin

U nedavno sprovedenoj svetskoj anketi o spremnosti na odlazak u inostranstvo u potrazi za boljim poslom, ispitanici su odgovarali da li bi se selili u druge države, kuda bi otišli, koji su razlozi za preseljenje, kakav je njihov status, na koji način tragaju za inostranim angažmanom. Istraživanje je sprovela globalna mreža najposećenijih sajtova za zapošljavanje, “The Network”, čiji je član i sajt Poslovi.infostud.com, a među anketiranima iz 189 zemalja našlo se i 1.200 ljudi iz Srbije.

U inostranstvo želi da ode oko dve trećine ispitanika iz Srbije, svega 8% bi ostalo, dok je neodlučnih oko 16%. Nešto manje od desetine je navelo da već živi u inostranstvu.

Najčešći razlozi zbog kojih bi se naši građani selili su: bolji životni standard, ekonomska nesigurnost u svojoj zemlji, veća zarada u inostranstvu, šanse za razvoj karijere i atraktivni poslovni ugovor.

Najinteresantnije zemlje za građane Srbije

Kada su u pitanju najpoželjnije zemlje, više od dve trećine Srba izdvaja Nemačku. Na drugom i trećem mestu se nalaze Švajcarska i Austrija.
Iako neki smatraju da su skandinavske zemlje ubedljivo najpogodnije za život i rad, anketa je pokazala da se Norveška nalazi na četvrtom mestu, dok peto mesto drži Švedska. Slede Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada, a Sjedinjene Američke Države koje često važe za obećanu zemlju, zauzimaju tek osmo mesto na ovoj listi.
U inostranstvo bi najčešće zaposleni

Premda se očekuje da se za odlazak najviše zanimaju oni koji posao nemaju, rezultati istraživanja prikazuju drugačiju sliku. Među zainteresovanima za posao u inostranstvu, polovina ispitanika je već zaposlena, nezaposlenih je gotovo 40%, dok ostale manje skupine sa nekoliko procenata čine samostalni privatnici, studenti, stažisti i penzioneri.

Kada je u pitanju radno iskustvo, za inostranstvo su najviše zainteresovani, više od dve trećine, oni koji imaju do deset godina radnog staža. Najmanju želju za odlaskom su pokazali oni sa preko dvadeset godina radnog iskustva, tek svaki deseti.

Među ispitanicima koji bi napustili Srbiju, najviše je onih koji obavljaju neku vrstu menadžerskog posla, njih čak 40 odsto, dok su oko dve trećine radnici.

Do posla preko interneta

Da internet kao novi medij igra sve bitniju ulogu u zapošljavanju, govori podatak da 86 % onih koji traže posao van granica naše zemlje, to čini preko sajtova za zapošljvanje. Sajtovi kompanija se nalaze na drugom mestu, dok se tek kao treća solucija pojavljuju mreže ličnih kontakata.
Među onima koji bi se selili u inostranstvo zbog posla, polovina je navela da aktivno ne traži posao, gotovo četvrtina redovno pregleda oglase, a tek svaki peti kaže da je aplicirao na konkretan konkurs za posao. Oko 3% anketiranih je obavilo razgovor za posao, a isti procenat je onih koji su potpisali ugovor.

Pročitajte i ovo...