Home VestiEkonomija Investitori povukli preko bilion dolara iz zemalja u razvoju od jula 2014.

Investitori povukli preko bilion dolara iz zemalja u razvoju od jula 2014.

by bifadmin

Velike količine novca ubrzano se povlače sa tržišta u razvoju, i taj odliv je već sada veći i traje duže nego u jeku globalne finansijske krize 2009.

Prema podacima holandske banke NN Investment Partners, oko bilion američkih dolara povučeno je sa tržišta zemalja u razvoju od jula 2014, što je dvostruko više od sume koja je povučena tokom šest meseci 2009. godine. Prolongirano povlačenje sredstava posledica je toga što investitori nisu u mogućnosti odmah da prebace svoja ulaganja.

Okidači ovog negativnog trenda su, pre svega, smanjena potražnja za robom u Kini, kao i to što je svet poslednjih meseci preplavljen jeftinom naftom, što škodi izvoznicima. Najava povećanja referentne kamatne stope u SAD krajem godine takođe u nekoj meri doprinosi izvlačenju novca sa ovih tržišta, prenosi CNN.

Ruska ekonomija je u naujvećem problemu, čemu doprinosi i geopolitička situacija: u prvoj polovini 2015. iz zemlje je izneto oko 52 milijarde dolara, a tokom prošle godine još 150 milijardi. Brazil je takođe u velikom problemu, sa evidentiranih 48 milijardi dolara koje su iznete iz zemlje.

Pročitajte i ovo...