Home VestiEkonomija Moguće jačanje dolara i funte

Moguće jačanje dolara i funte

by bifadmin

Nakon uspešnog dogovora EU i Grčke došlo je do smirivanja situacije na finansijskim tržištima, pa su ovog trenutka vrednosti većine valuta, indeksa i plemenitih metala nalaze na približno istom nivou kao i na početku prethodne nedelje. Nepisano je pravilo da su gotovo svakog leta finansijska tržišta mirnija nego inače zbog godišnjih odmora većine investitora, pa je i promet na tržištima nešto niži nego inače. Ipak, ova nedelja bi mogla biti izuzetak budući da će narednih dana biti objavljeno dosta važnih ekonomskih vesti koje bi mogle dovesti do naglih kratkotrajnih pomaka na tržištima.

Danas će biti objavljen indeks proizvođačkih cijena u britanskoj građevinskoj industriji. Ovaj indeks je dobar pokazatelj buduće stope inflacije na temelju koje centralna banka odlučuje o visini kamatnih stopa. Ukoliko vrednost indeksa bude viša od očekivane može se očekivati jačanje britanske funte jer će investitori na osnovu te informacije zaključiti da se bliži trenutak prvog dizanja kamatnih stopa u Velikoj Britaniji još od finansijske krize.

Takođe u Britaniji, u četvrtak će biti održan sastanak čelnika britanske centralne banke i konferencija za novinare na kojoj će guverner Mark Karni najaviti plan delovanja centralne banke u bliskoj budućnosti. Ukoliko se iz guvernerovog govora bude moglo naslutiti dizanje kamatnih stopa ranije nego se do sada očekivalo, britanska funta će naglo ojačati u odnosu na sve ostale valute.

Što se Sjedinjenih Država tiče, sutra će biti objavljeni podaci o trgovinskim bilansima SAD i Kanade, a u obe zemlje se očekuje deficit. Očekivani deficit SAD u julu iznosi čak 42,6 milijardi dolara. Ukoliko deficit bude manji od očekivanog, može se očekivati jačanje dolara, ali ukoliko bude veći, može se dogoditi njegovo slabljenje. Krajem nedelje se očekuju najnoviji podaci o stopi nezaposlenosti i broju novootvorenih radnih mesta u julu. Očekuje se 224.000 novih radnih mjesta i stopa nezaposlenosti od 5,3%. Ukoliko objavljeni podaci budu u skladu ili bolji od očekivanja, može se očekivati nastavak jačanja američke valute.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da će do kraja godine američki dolar ojačati dodatnih nekoliko odsto u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute, ali u međuvremenu je ipak moguća privremena korekcija koja verovatno neće potrajati duže od nekoliko nedelja. Do kraja godine postoji realna mogućnost izjednačavanja vrednosti evra i američkog dolara.

 

Pročitajte i ovo...