Home VestiEkonomija Najjeftiniji ugalj opet u prodaji

Najjeftiniji ugalj opet u prodaji

by bifadmin

Prve tone sirovog uglja iz „Kolubare“ ovih dana krenule su iz lazarevačkog kopa u skladišta širom Srbije. Tako će se u prodaji, nakon više od godinu dana, konačno naći najjeftiniji lignit u zemlji, koji mahom pazare najsiromašniji. Sirova „kolubara“ na stovarištima može da se nađe od 5.800 do 6.500 dinara po toni, a za sezonu treba izdvojiti minimalno pet tona.

Puštanje domaćeg energenta u slobodnu prodaju, nakon godinu dana, smanjiće trošak potrošača za narednu grejnu sezonu i do 40%, jer su prošle sezone najsiromašniji sugrađani morali da kupuju za toliko skuplji ogrev. Tada je uvozni lignit iz Republike Srpske mogao da se nabavi za oko 9.000 dinara.

Potrošačima se preporučuje i da na vreme pazare energent za grejanje, jer tako mogu da uštede i dodatnih 1.000 dinara po toni. Pred sam početak grejne sezone, ugalj je po pravilu za toliko skuplji.

Proizvodnja na najvećem kolubarskom kopu, „Tamnava Zapad“, tokom jula potpuno je normalizovana i vraćena na period pre prošlogodišnjih poplava, pa se trenutno proizvodi u proseku 100.000 tona uglja dnevno. Zato su se stekli uslovi da se sirovi ugalj konačno pusti u slobodnu prodaju.

„Tender za prodaju sirovog uglja u RB „Kolubara“ završen je pre 20 dana, ugovori su potpisani i krenule su isporuke“, kažu iz „Elektroprivrede Srbije“.

Na većini stovarišta širom zemlje sirovi lignit je već stigao ili isporuku najavljuju u narednih pet do sedam dana.

„Počela je isporuka sirovog uglja iz „Kolubare“ našim trgovcima i već ima interesenata“, kaže Ivan Ivanović iz Udruženja „Ogrev Srbija“. „Za oko deset dana očekujem da će se završiti i potpisivanje ugovora za nabavku sušenog lignita, a tada će moći da se kupi i ugalj iz „Kostolca“.“

Sušeni kvalitetniji „kolubarski“ ugalj stajaće oko 12.000 dinara, dok će ogrev iz „Kostolca“ moći na stovarištima da se nabavi po ceni od 7.200 do 8.000 dinara.

Čak i najbahatiji preprodavci, koji su u proteklih meseci nudili sirovu „kolubaru“ iz sumnjivih izvora po ceni od 7.200 dinara po toni, sada su spustili cene za oko 1.000 dinara.

Na cenu i transport

Kupci za postojeću cenu dobijaju ugalj sa uračunatim PDV i troškovima merenja i utovara u vozilo. Što se transporta tiče, on mora dodatno da se plati. U zavisnosti od udaljenosti, za prevoz ogreva treba izdvojiti od 500 do 1.000 dinara.

Izvor: eKapija, Novosti

Pročitajte i ovo...